Acasa Stiinta-ITStiinta Japonia. Pulbere care neutralizează substanţele radioactive

Japonia. Pulbere care neutralizează substanţele radioactive

scris de C.P.
239 Afisari

Un profesor de chimie şi o companie japoneză au creat în comun o pulbere care poate reacţiona cu substanţele radioactive din apă transformându-le în precipitaţi, ceea ce ar contribui semnificativ la eforturile de neutralizare a apei contaminate provenind de la centrala nucleară Fukushima Daiichi, grav avariată în catastrofa naturală produsă la 11 martie în Japonia.

Pulbere chimica ce poate neutraliza substantele radioactive

foto: Agerpres

Produsul, creat din mai multe elemente chimice şi minerale, între care şi zeolitul, poate reacţiona cu substanţe radioactive precum iodul, cesiul şi stronţiul, a indicat marţi Tomihisa Ota, profesor la Universitatea Kanazawa, care a făcut descoperirea împreună cu o firmă de profil, Kumaken Kougyou Co., din prefectura Akita, informează Agerpres.

Experienţele au dovedit că noul produs poate neutraliza aproape total cesiul radioactiv, dar şi iodul şi stronţiul, a explicat profesorul japonez.

La experienţe nu s-a folosit material radioactiv, însă noul produs poate fi folosit la decontaminare, deoarece radioactivitatea nu modifică proprietăţile chimice ale unei substanţe.

Marţi, operatorul centralei nucleare de la Fukushima a început pomparea a 10.000 de tone de apă contaminată, provenind de la răcirea reactoarelor, pentru a permite continuarea operaţiunilor de reparare.

1 comentariu

briel 21-04-2011 - 16:25

Prea tarziu si insuficient cantitativ …
Stiri proaspete:

http://enenews.com/tepco-official-describes-possible-meltdown-at-no-1-reactor-the-molten-fuel-accumulates-like-lava

In general se tace pentru a nu crea panica. Articolele in relatie cu acesta explica ce anume se va intampla in caz ca …

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult