Acasa Stiinta-ITStiinta L0 Series Shinkansen – Vezi cum arată trenul care depăseşte 500 km/h (video)

L0 Series Shinkansen – Vezi cum arată trenul care depăseşte 500 km/h (video)

scris de Laurentiu Banches
30 afisari

Compania Central Japan Railway Co. (JR Tokai) a dezvăluit cel mai nou model de tren, prototipul Series L0, care va ajunge la viteze şi de 500 de km/h.

L0 Series Shinkansen – Trenul care depăseşte 500 km/h (foto:captura video)

Deşi a fost dezvăluit în 2012, japonezii vor avea de aşteptat încă 15 ani până când vor putea să se deplaseze pe ruta Tokyo – Nagoya cu L0 Series Shinkansen, urmând ca abia în 2045 să ajungă până în Osaka, în cadrul liniei JR Chuo Shinkansen. În acest moment, această rută este deservită de trenuri de înaltă viteză, shinkansen, care ating viteze mai mici, de „doar” 270 kilometri pe oră.

Prototipurile din Seria L0 sunt trenuri care folosesc levitaţia magnetică (maglev), ceea ce elimină fricţiunea şi permite atingerea unor viteze mult mai mari.Noul tren este dotat cu o locomotivă proiectată pentru a reduce frecarea cu aerul şi cu un „nas” alungit care va reduce zgomotul atunci când va intra într-un tunel. Trenul va fi compus în total 14 vagoane. Capacitatea vagoanelor va fi de 68 de pasageri, cu excepţia ultimului vagon, în care vor putea călători doar 24 de pasageri.

Pentru că viteza maximă a trenului va fi de 500 de km pe oră, pasagerii vor ajunge călători din Tokyo (Shinagawa Station) la Nagoya în doar 40 de minute, iar până la Osaka o călătorie va dura o oră şi şapte minute. Potrivit cotidianului nipon Asahi Shimbun, în acest moment, trenurile au nevoie de două ori mai mult timp – 2 ore şi 25 de minute – pentru a parcurge distanţa dintre Tokyo şi Osaka (515,4 kilometri).

Trenul va circula prin tuneluri pentru aproximativ 60% din totalul distanţei parcurse, în zonele urbane acestea urmând să fie construite la 40 de metri sub pământ. Până la finalul anului 2013, JR Tokai intenţionează să extindă linia de test de la 18,4 kilometri la 42,8 kilometri, pentru a testa trenuri maglev cu 5 vagoane.

JR Tokai este operatorul celor mai sigure trenuri de înaltă viteză din lume. Conform descoperă,rom în cei 44 de ani de operaţiuni comerciale nu a fost înregistrată nicio rănire sau vreun deces în urma accidentelor. Compania operează zilnic 323 de trenuri de înaltă viteză în centrul Japoniei, acestea având o întârziere medie de doar 0,6 minute.

1 comentariu

Ereticul 27-11-2012 - 14:29

Doua completari, incadrate la curiozitati japoneze:
1. biletul de Shinkansen pe ruta Osaka – Kyoto costa aproximativ 60 USD (fata de 5 USD un bilet de tren normal).
2. viteza maxima permisa pe autostrazile japoneze pentru autoturisme este de 80 km/h.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult