Acasa Stiinta-ITStiinta La ce oră are loc echinoctiul de toamna

La ce oră are loc echinoctiul de toamna

scris de D.P.
14 afisari

In 2015, pe 23 septembrie, la 11:21, in emisfera nordica are loc echinoctiul de toamna. Ziua scade treptat, iar noaptea va deveni tot mai lunga pana la producerea solstitiului de iarna, la 22 decembrie.

Ziua egală cu noaptea: Echinocţiul de toamnă 23 septembrie (foto:carpati.org)

Ziua egală cu noaptea: Echinocţiul de toamnă 23 septembrie (foto:carpati.org)

Odata cu miscarea anuala a Soarelui se pot defini patru momente importante: echinoctiile si solstitiile, doua din fiecare. Primul echinoctiu este cel de primavara, urmat de cel de toamna. Solstitiile sunt si ele tot doua, primul are loc la trecerea in anotimpul vara si cel de-al doilea, la trecerea in anotimpul iarna.
Echinoctiul de toamna reprezinta momentul in care Soarele in miscarea sa aparenta anuala trece prin punctul de intersectie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egala cu noaptea in orice loc de pe Pamant. In aceasta zi, in emisfera australa incepe primavara. Singurele exceptii le intalnim in regiunile polare. In zona Polului Nord incepe lunga noapte polara, iar in cea a Polului Sud, Soarele se iveste deasupra orizontului, timp de 6 luni, pana la momentul echinoctiului de primavara.
Echinoctiul are loc de doua ori pe an, primavara si toamna. De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeasi data datorita faptului ca anul calendaristic nu este egal cu anul tropic.
Cuvantul „echinoctiu” deriva din cuvantul francez „équinoxe”, care, la randul lui, provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus” – „egal” si „nox”, „noctis” – „noapte”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult