Acasa Stiinta-ITStiinta Lacuri din Munţii Rodnei, în atenţia cercetătorilor germani

Lacuri din Munţii Rodnei, în atenţia cercetătorilor germani

scris de M.A.
8 afisari

O echipă de cercetători germani, din Frankfurt, va stabili, prin metode ştiinţifice moderne, evoluţia vegetaţiei de pe fundul lacurilor glaciare din Munţii Rodnei, din ultimii 10.000 de ani, specialiştii urmând să sosească în Bistriţa-Năsăud până la jumătatea lunii mai.

Lacuri glaciare in Muntii Rodnei (turismland.ro)

Lacuri glaciare in Muntii Rodnei (turismland.ro)

Preşedintele Asociaţiei Eco Rodna, Claudiu Iuşan, a declarat, miercuri, corespondentului Mediafax, că o echipă de cercetători din Frankfurt va determina evoluţia vegetaţiei de pe fundul lacurilor din ultimii 10.000 de ani cu ajutorul polenului. „Sunt metode ştiinţifice moderne care se folosesc în această perioadă. Din informaţiile care ne-au parvenit, cercetătorii vor sosi la noi până în 15 mai. Sperăm că se va mai topi zăpada din preajma lacurilor glaciare. Acum e strat de doi metri în apropierea lor, iar sus ninge”, a spus Iuşan.

El a explicat că şi organizaţia pe care o conduce lucrează la cartarea lacurilor glaciare din Munţii Rodnei. „Din cele peste 70 de lacuri câte erau în anii ’70, în prezent au rămas doar 40. O parte din acele lacuri glaciare au dispărut, s-au transformat în mlaştini. Pe cele care au rămas le studiem cu multă atenţie, fiindcă vrem să avem informaţii despre suprafaţa pe care se întind, adâncimea lor, temperatura apei şi chiar compoziţia ei”, a afirmat Iuşan.

Cartarea lacurilor glaciare din Munţii Rodnei se face de către Asociaţia Eco Rodna în colaborare cu elevi de la şcoli care se află pe raza Parcului Naţional Munţii Rodnei. „Graţie unor proiecte cu finanţări europene, am reuşit să ne procurăm aparatură foarte modernă cu care să facem toate aceste măsurători. Ulterior vom publica un catalog cu toate aceste informaţii despre lacurile glaciare din parc”, a adăugat Claudiu Iuşan. Din întreg lanţul carpatic oriental, Munţii Rodnei păstrează cel mai bine urmele gheţarilor cuaternari şi prezintă numeroase circuri glaciare. În masivul Rodnei sunt o serie de lacuri glaciare pitoreşti, precum Lala Mare, Lala Mică, Buhăescu, Iezeru Pietrosului sau Bila.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult