Acasa Stiinta-ITStiinta Lansarea Endeavour, amânată din cauza lui Gagarin

Lansarea Endeavour, amânată din cauza lui Gagarin

scris de M.A.
1 afisari

NASA a anunţat luni că va amâna cu zece zile lansarea navetei spaţiale Endeavour către Staţia Spaţială Internaţională, pentru a evita o eventuală ciocnire cu Iuri Gagarin, capsula rusă care urmează să ajungă la aceeaşi destinaţie.

Naveta Endeavour

Naveta Endeavour

Endeavour va fi lansată la ora 19:47 GMT la data de 29 aprilie de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida, a precizat agenţia spaţială americană într-un comunicat citat de Agerpres. ‘Această amânare este menită să evite o ciocnire cu nava cargo rusească Progress, a cărei lansare este prevăzută pentru 27 aprilie şi va sosi la Staţie la 29 aprilie’, a explicat NASA. După lansarea acestei navete, nu va mai rămâne decât lansarea uneia singure – Atlantis la 28 iunie. Apoi, SUA vor depinde exclusiv de Soyuz pentru a-şi trimite astronauţii către ISS.

O capsulă Soyuz, având la bord un echipaj compus din doi cosmonauţi ruşi şi un astronaut american, a decolat, marţi, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, către Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Tot de pe cosmodromul Baikonur, în urmă cu 50 de ani, a decolat, pe 12 aprilie 1961, cosmonautul rus Iuri Gagarin, primul om care a ajuns în spaţiu. Capsula Soyuz, la bordul căreia se află ruşii Alexandr Somokutiaev şi Andrei Borisenko şi americanul Ronald Garan, poartă de altfel numele lui Iuri Gagarin, pentru a marca 50 de ani de la efectuarea acelui zbor istoric, transmite Mediafax. „Misiunea decurge în condiţii normale”, a declarat Centrul de control al echipajului ruso-american. Cosmonauţii Alexandr Samokutiaev şi Andrei Borisenko se află la primul lor zbor în spaţiu, în timp ce pentru americanul Ronald Garan aceasta este a doua misiune spaţială. El a făcut parte din echipajul unei misiuni la bordul navetei americane Discovery, în 2008. Capsula Soyuz a fost plasată cu succes pe orbita terestră şi se va conecta la ISS miercuri, la ora 23.18 GMT. Iniţial, lansarea capsulei ruseşti către ISS era prevăzută pentru data de 30 martie, însă a fost amânată din cauza unor probleme tehnice.

La 12 aprilie 2011 se va marca împlinirea a 50 de ani de la primul zbor al unui om în spaţiu, întreprins de cosmonautul sovietic Iuri Gagarin. Adunarea Generală a ONU va vota săptămâna aceasta o rezoluţie prin care va declara data de 12 aprilie Ziua internaţională a zborului spaţial.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult