Acasa Stiinta-ITStiinta UPDATE 14,28. Liu Yang, prima taikonaută în spaţiu

UPDATE 14,28. Liu Yang, prima taikonaută în spaţiu

scris de M.A.
11 afisari

UPDATE 14,28. China a lansat sâmbătă către spaţiu nava Shenzhou-9, având la bord prima femeie cosmonaut a ţării, informează Xinhua.
Nava a fost lansată de la centrul de lansare a sateliţilor Jiuquan, din deşertul Gobi, din nord-vestul Chinei, la orele locale 18.37 /10.37 GMT/. La bordul ei se află şi tânăra Liu Wang, în vârstă de 33 de ani, alături de colegii ei Jing Haipeng şi Liu Wang.
Până în prezent au efectuat zboruri în spaţiul cosmic peste 50 de femei astronauţi din şapte ţări, aminteşte Xinhua.

China a confirmat vineri trimiterea în spaţiu a primei femei taikonaut (astronaut/cosmonaut), la bordul navei Shenzhou-9, în cadrul unui eveniment care va avea loc sâmbătă.

Liu Yang - prima femeie taikonaut

Liu Yang - prima femeie taikonaut (chinadaily.com.cn)

Este vorba de Liu Yang, care împreună cu alţi doi taikonauţi – Jing Haipeng şi Liu Wang, se vor afla la bordul navei Shenzhou-9 pentru efectuarea primului zbor spaţial cu echipaj uman din 2008 şi al patrulea din istoria explorării spaţiale a ţării, a anunţat Xinhua, preluată de Moldpres.

Liu Yang este un pilot de vânătore de aproximativ 30 de ani. Nava pe care se vor afla cei trei taikonauţi urmează să aducă echipajul la modulul staţiei spaţiale Tiangong-1, plasat pe orbita terestră.

Lansarea va avea loc sâmbătă la Jiuquan, în deşertul Gobi, iar aprovizionarea cu carburant a navetei, o variantă modernizată a rachetei purtătoare Marşul cel Lung-2F, va începe în cursul după-amiezii de vineri. Tot vineri este prevăzută o conferinţă de presă pe această temă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult