Acasa Stiinta-ITStiinta LIVE. Spectacol ceresc de Perseide

LIVE. Spectacol ceresc de Perseide

scris de Ziua Veche
8 afisari

În această noapte are loc maximul Perseidelor, când pot fi observaţi cei mai mulţi meteori, chiar şi 0 sută pe oră.
Perseidele

Perseidele

Maximul curentului va avea loc pe 13 august, la ora 02:30, ora României, când vor putea fi observaţi cei mai mulţi meteori.

NASA difuzează imagini live pe site-ul său. Imaginile sunt surprinse de  o cameră de la centrul NASA din Huntsville. Astronomul Bill Cooke va răspunde, de asemenea, la întrebările pasionaţilor de astronomie, într-un chat online.

Astronomii ne sfătuiesc să ne uităm după „stelele căzătoare” după miezul nopţii până dimineaţa, de preferat în afara oraşelor, în locuri cu aer curat şi fără poluare luminoasă. Potrivit Observatorului Astronomic, cei ce vor observa Perseidele din zonele cu aer curat vor vedea maxim 100 de meteori pe oră, în timp ce cei din oraşe vor putea observa doar 10-20 meteori pe oră.

Meteorii intră în atmosfera Pământului cu circa 60km pe oră. Cei mai mulţi sunt particule de praf de mărimea granulelor de nisip, însă unii din ei pot ajunge la mărimea boabelor de mazăre. Majoritatea nu ajung pe suprafaţa Pământului.

Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1mm diametru ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracţiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte meteorid, iar pietroiul care cade pe Pământ se numeşte meteorit, explică Observatorul Astronomic.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult