Acasa Stiinta-ITStiinta Ludwig Mies van der Rohe – afla cine a construit Google Doodle

Ludwig Mies van der Rohe – afla cine a construit Google Doodle

scris de Laurentiu Banches
13 afisari

Pe 27 martie 2011 Google celebrează printr-un Doodle 126 de ani de la naşterea arhitectului ce a introdus conceptul “Mai puţin este mai mult” (“Less is more”)

Ludwig Mies van der Rohe

Ludwig Mies van der Rohe este creatorul unuia din stilurile cele mai influente ale secolului 20, marcat de claritate și simplitate. Clădirile sale utilizeză materiale moderne, precum oțelul industrial și sticla plană cu ajutorul cărora a definit spații și suprafețe elegante și austere în același timp. Arhitectul german, mai ales în perioada americană a creației sale, a dezvoltat până la simplitatea maximă, specifică doar maeștrilor, utilizarea produselor industriale de serie (oțelul, sticla, betonul armat, metale și aliaje dure), inițiată de Gropius și el în perioada lor Bauhaus, pentru a crea o arhitectură esențializată, cu o mare putere de sugestie. Mies a numit acest stil arhitectural propus de el, „arhitectură piele și os”.  Această afirmaţie a fost interpretată de specialişti prin deja celebra sintagmă: „mai puțin este mai mult”(„less is more”).

Ludwig Mies van der Rohe s-a născut în Aachen, Germania, în 1886. Familia sa deţinea o afacere de lucrări în piatră, Mies însuşi, fiind ucenic în în acest atelier. Înainte de a se muta la Berlin, unde avea să lucreze pentru firma de decorări interioare a lui Bruno Paul în 1906, a lucrat la diverse firme locale de design din Aachen. Și-a început cariera arhitecturală ca ucenic în studioul lui Peter Behrens, între 1908 și 1912, unde a luat contact cu teoriile designului contemporan lui, privite din perspectiva ansamblului cultural german. În ciuda lipsei sale de educație într-un colegiu sau universitate, talentul său a fost rapid recunoscut primind frecvent comenzi personale.

126 de ani de la nasterea lui Mies van der Rohe

126 de ani de la nasterea lui Mies van der Rohe

Și-a început cariera independentă profesională creeând modele arhitecturale pentru clasa mijlocie înstărită, case în „bun” stil german tradițional. În această perioadă a vieții sale, admira proporțiile largi și volumetria cubică simplă a lucrărilor arhitectului Karl Friedrich Schinkel, care produsese la începutul secolului al 19-lea numeroase clădiri în stil prusian neo-clasic. În același timp, disprețuieşte  fățis eclectismul, respectiv clasicismul aglomerat și heterogen al perioadei de trecere dintre secolele al 19-lea și al 20-lea.

Mies a părăsit Germania în 1937 pentru Statele Unite, unde din 1938 şi până la pensionarea din 1958, a condus departamentul de arhitectura de la Chicago Armour Institutul (în prezent Institutul de Illinois de Tehnologie), unde a predat şi pus în practică estetica Bauhaus prin care arta se contopeşte cu tehnologia.

Alături de Walter Gropius și Le Corbusier, Ludwig Mies van der Rohe este considerat ca fiind unul dintre pionierii, dar și maeștrii arhitecturii moderne. Mies a căutat să genereze un stil arhitectural care ar fi reprezentativ pentru timpurile moderne. Arhitectul german a încercat să creeze spaţii libere şi deschise, incluse într-un ordin structural, cu prezenţă minimă. El a murit pe 17 august 1969 la  Chicago, unde după incinerare cenuşa lui a fost îngropată lângă cenuşa altor mari arhitecţi în Cimitirul Graceland din Chicago. Până şi mormântul lui Ludwig Mies van der Rohe este unul simplist, fiind marcat printr-o placă de granit negru mare şi situat lângă un salcam uriaş.

1 comentariu

Florin 27-03-2012 - 12:12

puteti trece la bibliografie „wikipedia”.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult