Acasa Stiinta-ITStiinta Luna este “din argint” si “plina” de apa

Luna este “din argint” si “plina” de apa

scris de Ziua Veche
9 afisari

Poetii care vad, de secole, Luna in nuante argintii, ar putea sa fi detinut dintotdeauna un mare adevar despre satelitul natural al pamantului. Anul trecut, cercetatorii au lansat o racheta inspre un crater selenar si au descoperit o neasteptata “comoara” de elemente chimice, intre care si argint. Totusi, mai important din punct de vedere al explorarii spatiale, si cantitati considerabile de apa au fost identificate pe fundul craterului Cabeus. Reprezentand aproximativ 5,6% din suprafata Lunii, s-a constatat ca apa este prezenta in proportii suficiente pentru a sustine viitoare misiuni cu oameni pe corpul astronomic.


Conform rezultatelor cercetarii, apa de pe Luna se afla in stare de granule inghetate, veste buna deaorece o asemenea forma de pastrare a apei faciliteaza adaptarea ei la posibilitatile de consum umane. Ca termen de comparatie, dintr-o tona de material selenar ce contine 5% apa, se pot extrage pana la 50-55 de litri de lichitd potabil. Cam atata apa este pe Luna. Mai putin fericita a fost descoperirea unor surprinzator de inalte niveluri de mercur in sol, reprezentand un posibil risc pentru astronauti.

Racheta trimisa in craterul Cabeus a condus la descoperirea mai multor compusi si elemente pe langa apa si mercur, cum ar fi calciu, magneziu, monoxid si dioxid de carbon, amoniac, sodiu si urme de argint. Cu ceva timp in urma, astronautii NASA au descoperit si ei pe Luna cantitati de argint, si chiar aur, pe partea luminata a satelitului.

Sursa: descopera.ro.

3 comentarii

tanase marian 09-03-2011 - 21:34

excelentele voastre ,o rectificare,nu poetii vad luna ca fiind de argint ci astrologii cu har si o dominanta an a emite astfel de supozitii,… asrfel luna este simbolul metaluli argint an sine dupa cum soarele reprezinta si an gandirea marelui ,,mircea eliade,, aurul,.,,,.aurul an viziunea marelui scriitor si filosof,. este asadar aurul metalul solar perfect,. dealtfel sunt mai presus deo gandire anceata aceste percepte,chiar an tabelul lui mendeleev apar cifre ale elementelor cosmice cu virtutii exacte la acestea,…….. sunt adevarate studii stintifice demne de a fi dacute an acest sens,,……………cu respect,………..

tanase marian 09-03-2011 - 21:45

excelentele voastre se pare ca cineva m a ridicat la rangul de reporter an media internet asadar sa trecem la traba si cu lucruri demne da a filuate an seama si nu numai divagatii despre astresi asteroizi,.astfel sa ne exprimam si deceptia noastra a oamenilor de bun simt,.,.mircea dinescu un amarat pasea an noua romainie la revolutie cu un,,doamne ajuta care ne a dat sperante de viata demna si onorabila,penrptru ca acum dupa ce si a deschis si un restaurant savorbeasca ca ultimul puscarias sidelincvent,………………….apoi un anume ,,c. v. tudor,, si europarlamentar spunea ca el stie 11 limbi straine ca mai apoi sa vorbesca tot ca un delincvent ,.halal cultura si iluminare post comunista adica get beget capitalista secolul21 mileniul trei,………

tanase marian 09-03-2011 - 21:54

excelentele voastre cer scuze pentru scrisul dificil,,nuagramat,, am odeficienta neuronala datoritaunui a. v. c. la care un colonel dr. de la spitalul m. i. mi a spus fiind beat an cabinet,,ala daca are creierul inflamat vine alta data,,.sau foarte recent un derbedeu medic de la fundeni m a datafara an strada cand desi nu puteam merge, an momentul cand disperat i am raportat drama de la m. i. ,………. hala oameni de stiinta si medici an romania o tara a deseurilor umane sau altfelcum spun eu, clone sinistre ale dr. mengele criminalul nazistan serie al istoriei,.am vazut undeva ca pana si dr. mengele are realizarian studiul programarii gemenilor dar ma antreb acesti derbedei si betivani a medicinei romanesti vor sparge candva bariera si si vor gasi vreo menire,…………………..

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS