Acasa Stiinta-ITStiinta Luna plină influențează producerea cutremurelor

Luna plină influențează producerea cutremurelor

scris de S. P.
16 afisari

Cutremurele puternice sunt mult mai probabil să se producă atunci când este Lună plină sau Lună nouă, potrivit unui studiu publicat luni în Nature Geoscience. Oamenii de știință japonezi care au inițiat cercetarea susțin că studiul mareelor în regiunile seismice ar putea ajuta, prin urmare, la evaluarea riscurilor, relatează France Presse.

super lunaForțele de atracție gravitațională (gravitatea) ale Lunii și Soarelui au un efect semnificativ asupra Pământului. Când Pământul, Luna și Soarele sunt aliniate, așa cum se întâmplă atunci când este Lună plină și Lună nouă, forțele de atracție ale celor două astre se unesc, iar efectele sunt mai puternice. Această atracție a Soarelui și Lunii este responsabilă pentru maree și, cu cât efectele gravității sunt mai puternice, cu atât amplitudinea mareelor este mai importantă.

„Munca noastră a demonstrat legături între forța mareelor și mărimea și frecvența cutremurelor”, a explicat pentru AFP Satoshi Ide de la Universitatea din Tokyo, coautor al studiului. Pentru a ajunge la aceste concluzii, Satoshi Ide și colegii săi au integrat, sub forma unor statistici, date referitoare la cutremure înregistrate în lume și valorile amplitudinii mareelor. Conform rezultatelor lor, unele dintre cele mai mari cutremure din ultimii 20 de ani s-au declanșat în timpul unor maree înalte, adică atunci când era Lună plină sau nouă. Mai mult, cutremurele puternice par mult mai numeroase atunci când amplitudinea mareelor este importantă.

Studiul oferă câteva exemple de astfel de seisme de „Lună plină” sau „Lună nouă’‘: cel din 26 decembrie 2004 din largul coastelor Sumatra (Indonezia), care a fost urmat de un tsunami imens ce a lăsat mai mult de 220.000 morți; cel din 27 februarie 2010, cu magnitudinea de 8,8, care a afectat centrul Chile, făcând 523 morți; cel din 11 martie 2011, care a devastat coasta de est a Japoniei, provocând moartea a 19.000 de oameni.

Liniile de falie, deja sub presiune, ar putea, prin urmare, să fie sensibile la forțele gravitaționale ale Soarelui și Lunii. Dar, potrivit cercetătorilor, doar cutremurele puternice sunt influențate de astre. Pentru cele mai mici, nu pare să existe nicio legătură, încheie AFP.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS