Mai bună ca morfina – ce substanţă te-ar putea scăpa de dureri | Ziua Veche
Acasa Stiinta-ITStiinta Mai bună ca morfina – ce substanţă te-ar putea scăpa de dureri

Mai bună ca morfina – ce substanţă te-ar putea scăpa de dureri

scris de Laurentiu Banches
17 afisari

Oamenii de ştiinţă francezi au descoperit că veninul şarpelul Mamba negru, conţine substanţe analgezice capabile să rivalizeze cu morfina, care generează însă mult mai puţine efecte secundare.

Veninul de Mamba negru ar putea fi un analgezic mai bun ca morfina (foto:hdwallpapersarena.com)

În încercarea lor de a obţine analgezice de ultimă generaţie, Sylvie Diochot şi Anne Baron, de la Institut de Pharmacologie Moléculaire et Cellulaire (CNRS/ Université de Nice-Sophia Antipolis), au studiat veninul şarpelui Mamba negru (Dendroaspis polylepis polylepis), o reptilă africană extrem de periculoasă. Veninul acestui şarpe, unul dintre cei mai mari din Africa, nu are o acţiune fulgerătoare asupra omului, dar este aproape întotdeauna mortal, dacă muşcătura nu este tratată.

Încă de la sfârşitul anilor 1990, oamenii de ştiinţă au evidenţiat existenţa unei familii de proteine – ASIC – implicate în senzaţia de durere, care sunt prezente în principal în membrana neuronilor. Rolul proteinelor ASIC şi mai ales substanţele care pot să blocheze acţiunea lor reprezintă pistele privilegiate de cercetătorii care doresc să obţină noi tratamente împotriva durerii.

Cercetătorii din Franţa au analizat compuşii din veninul şarpelului Mamba negru şi au izolat două peptide, proteine scurte, care sunt capabile să suprime senzaţia de durere, inhibând anumite proteine din clasa ASIC. Conform mediafax, cercetătorii francezi sunt de părere că „Aceste peptide, pe care le-am denumit «mambalgine», nu sunt toxice la şoareci, dar prezintă un puternic efect analgezic„, atât la nivel local, cât şi asupra sistemului nervos central, „care poate fi la fel de puternic ca cel produs de morfină”. Potrivit acestui studiu publicat în revista Nature, mambalginele produc mult mai puţine efecte secundare indezirabile în comparaţie cu opiaceele: niciun semn de insuficienţă respiratorie nu a fost constatat la şoarecii testaţi, iar gradul de dependenţă a fost inferior celui generat de morfină.

2 comentarii

Mariana Cristescu 04-10-2012 - 16:38

Nu incercati singuri acasa! Tot atat de bun este si un glonte in cap.

Huhu Ciu 04-10-2012 - 19:16

T. Basescu incerca tu. e mult mai bun decit Whiskey-ul!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult