Acasa Stiinta-ITStiinta Makemake – Planeta pitică ce a surprins astronomii

Makemake – Planeta pitică ce a surprins astronomii

scris de Laurentiu Banches
8 afisari

O planetă din grupa aşa-numitelor „planete pitice”, cărora li s-a alăturat şi Pluto în 2006, având denumirea Makemake s-a dovedit a fi altfel decât credeau astronomii.

Makemake – Planeta pitică ce a surprins astronomii (foto:iau.org)

Cercetări recente au arătat că Makemake, despre care se presupunea că are o atmosferă similară cu cea lui Pluto, este o  este o lume îngheţată care este lipsită de o atmosferă semnficativă, care să o înconjoare complet. Planeta îndepărtate are două treimi din lungimea lui Pluto, iar lipsa atmosferei o aseamănă cu cea mai masivă dintre planetele pitice din Sistemul Solar, Eris.

Astronomii au ajuns la aceste concluzii după ce o echipă de cercetători, condusă de Jose Luis Ortiz, de la Institutul de Astrofizică din Andalucia, Spania, a combinat mai multe date obţinute cu ajutorul a trei telescoape mari instalate în Chile – Very Large Telescope (VLT),  New Technology Telescope (NTT) şi TRAPPIST (TRAnsiting Planets and PlanetesImals Small Telescope)  şi alte câteva telescope mai mici din America de Sud, pentru a observa trecerea planetei pitice Makemake prin faţa unei stele îndepărtate (ocultare stelară). Potrivit descoperă.ro, aceasta este o metodă utilizată curent în astronomie petru identificarea şi caracterizarea unor planete, întrucât schimbările în luminozitatea stelei, în momentul trecerii planetei prin faţa ei, dau informaţii despre caractersticile planetei.

Astfel, când planeta pitică Makemake a trecut prin faţa stelei, lumina acesteia a dispărut şi apoi a reapărut foarte brusc, în loc de a se diminua şi a se intensifica apoi în mod treptat – un indiciu ce sugerează că planeta pitică nu prezintă o atmosferă dezvoltată. Planeta este lipsită de sateliţi naturali şi se află la distanţă foarte mare de Pământ, fiind, din aceste cauze, foarte greu de studiat, astfel încât puţinele date pe care le avem despre ea sunt aproximative. Totodată, datele au indicat că albedo-ul (cât de mult din lumina Soarelui este reflectat de suprafaţa planetei) lui Makemake are valoarea de cca. 0,77 – comparabil cu cel al zăpezii murdare; este mai mare decât al lui Pluto, dar mai mic decât al lui Eris.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult