Acasa Stiinta-ITStiinta Matematicǎ – Medalia Fields acordatǎ ȋn premierǎ unei femei

Matematicǎ – Medalia Fields acordatǎ ȋn premierǎ unei femei

scris de Laurentiu Banches
7 afisari

Maryam Mirzakhani, o americancă de origine iraniană a devenit prima femeie din lume care a câştigat cea mai prestigioasă recompensă din matematică, medalia Fields, considerată echivalentul premiului Nobel.

Matematicǎ – Medalia Fields acordatǎ ȋn premierǎ unei femei (foto:buzzreactor.com)

Maryam Mirzakhani s-a născut în 1977, la Teheran, şi este profesor la Universitatea Stanford din California, după ce şi-a obţinut doctoratul la Harvard în 2004. Ea împarte medalia Fields pe 2014, decernatǎ marți, 12 august la Congresul internaţional al matematicienilor (ICM).atribuită la fiecare patru ani, cu alţi trei matematicieni. Aceştia sunt Artur Avila – un francez de origine braziliană care este directorul departamentului de cercetare la Centrul naţional de cercetări ştiinţifice, Manjul Bhargava – profesor american la Universitatea Princeton – şi Martin Hairer – cercetător austriac la Universitatea Warwick din Marea Britanie, potrivit mediafax.

Maryam Mirzakhani este o specialistă în geometria formelor neobişnuite şi a descoperit noi metode pentru calcularea volumelor unor obiecte cu suprafeţe curbate. Ea a primit anterior premiul Blumental pentru rezultate deosebite în domeniul matematicii pure, în anul 2009, şi premiul Satter, oferit de Societatea americană de matematică, în 2013. „Este o mare onoare şi voi fi fericită dacă acest premiu le va încuraja pe tinerele femei cercetătoare şi pe matematiciene”, a declarat Maryam Mirzakhani, într-un comunicat publicat pe site-ul Universităţii Stanford. „Sunt convinsă că multe alte femei vor primi această recompensă în anii următori”, a adăugat ea.

Medalia Fields este atribuită începând din 1936 unui număr de cel mult patru matematicieni mai tineri de 40 de ani. Laureaţii primesc fiecare un cec de 15.000 de dolari canadieni (circa 11.000 euro). Acest premiu a fost propus în 1923 de matematicianul canadian John Charles Fields, decedat în 1932. El şi-a donat averea pentru a finanţa această recompensă, adeseori denumită „premiul Nobel în matematică”. Din totalul celor 55 de laureaţi, se remarcă 13 americani şi 12 francezi, cele două ţări obţinând cel mai adesea această recompensă.

9 comentarii

BULA 13-08-2014 - 13:56

E de bataie de joc cum sunt tratati oamenii de stiinta, cu premii de numai 15.000 de dolari canadieni. Un fotbalist e imparat pe langa un matematician. Cand altii invatau, in timpul scolii, fotbalistii se jucau, se distrau in cantonamente, cardeau vagaboandele, mancau bine pe banii altora. Clasa politica din intreaga lume, niste retardati cu carte putina dar cu tupeu imens, are nevoie de circareala cu fotbalul si cu ale sporturi, nu de oameni care sa rezolve marile probleme ale omenirii (cancerul si tratarea bolilor virotice, bolile psihice, obtinerea energiei de fuziune, descoperirea altor metode de propulsie pentru avioane si navele cosmice, etc).
Ma bucur cand aud ca a mai murit un miliardar, de cancer, ca o merita ! Nu i-am vazut pe miliardari sa puna la bataie o parte din averea lor, ca premii pentru cei care fac descoperiri de importanta majora pentru omenire.
Si nici prostimea si saracimea nu-i apreciaza pe cei care si-au consumat viata ca sa descopere ceva important. Zilele trecute am intrebat niste mui.eri proaste, care se laudau cu pozele dintr-un album, facute cu camera digitala, daca dau si ele de pomana ceva la aia care au inventat motoarele termice (ca le place tipelor sa-si plimbe fundul cu automobilul) sau alte chestii tehnice de care se folosesc zilnic (TV-ul, radioul, etc). Nu ca as crede in lumea cealalta, ca e clar ca nu mai exista nimic dupa ce mori, decat atomii care se recicleaza. Dar inventatorii si oamenii care au facut mari descoperiri merita si ei putin respect, macar sa ne amintim de ei la zile mari. M-au privit ca pe nebun, de parca le-as fi injurat.

ValVerde 13-08-2014 - 17:13

Mafoame, nu te dezminti in fabulatiile tale !
Tu crezi ca ce lipseste pentru vindecarea cancerului (care e de fapt o gama intreaga de boli) sunt banii.
Sau ca metematiciana asta e motivata de cit de mare e premiul.

Tampitu’ familiei, salariul mediu al unui profesor la Stanford e 270.000 de dolari pe an. Asta e mai mult de 20.000 pe luna. Nu trebuie sa se preocupe de ziua de maine.
Astia sunt cercetatori adevarati, nu ca fomistii de care ai auzit tu, stergind mesele din laborator, care nu stiu cum sa mai scoata un „proiect” ca sa-si bage pranzul si un voiaj in Bulgaria pe bugetul de cercetare

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 13-08-2014 - 17:18

….,,Tu crezi ca ce lipseste pentru vindecarea cancerului (care e de fapt o gama intreaga de boli) sunt banii.”
…De fapt amandoi avetzi dreptate !
Cand va apreciatzi …reciproc !

ValVerde 13-08-2014 - 17:26

Su UnUL are drepitate cind the apreciaza.

Te-a parasit catzeaua si umbli tifnos ?

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 13-08-2014 - 17:37

Su ce …ma’h ! Singaporezule !

IMPOTENTULE !

BULA 13-08-2014 - 17:26

Lasa ca tiganii de la noi au strans averi mai mari decat premiatii Nobel din Vest. Se joaca cu zecile de milioane de dolari.
Dar eu discutam de premii de miliarde de dolari, ca de ordinul asta de marime e vorba cand se pune problema vindecarii cancerului. Adica unul ca Bill Gates nu poate sa arunce un scarba un premiu de un miliard de dolari, pentru acela care va descoperi secretul canceruluii si tratamentul eficace ? Si sunt sute de miliardari, da-i in mortii mamelor lor !

ValVerde 13-08-2014 - 17:28

Ba, boule, tu nu intelegi ca rezolvarea problemei nu sta in cit de multi bani arunci cercetatorilor?

Nu-ti trece prin capul ala bolnav ca pleci de la o premiza gresita?

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 13-08-2014 - 17:39

Va ….ADMIR ! pe …amandoi!

BULA 13-08-2014 - 21:03

Banii fac adevarate minuni, daca sunt administrati cu dibacie. Tu esti proasta si fudula, nu ai cum sa intelegi. Si acum se dau multi bani, dar pe „sistem comunist”. Adica sunt pusi la gramada, sa ia fiecare cate o particica si mai mult o labaresc (timpul trece si leafa merge). Insa daca e vorba de un premiu de un miliard de dolari, iti garantez ca aia care se stiu in stare de cercetare adevarata intra singuri in viteza si rezultatele nu vor intarzia sa apara.
Am impresia ca vorbesc cu prostii, ca dupa ce ca nu pricepeti, mai si sariti la mine.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult