Acasa Stiinta-ITStiinta Mini Big-Bang la CERN

Mini Big-Bang la CERN

scris de Ziua Veche
2 afisari

CERNÎn acceleratorul de particule Large Hadron Collider (LHC) a fost creat, duminică, cu succes un „mini-Big Bang”. Oamenii de ştiinţă au folosit ionii de plumb în loc de protoni, scrie Adevărul.ro.


Potrivit cercetătorilor, citaţi de BBC, experimentul a generat temperaturi de un milion de ori mai mari decât temperatura existentă în centrul Soarelui.

În următoarele patru săptămâni se vor analiza datele obţinute. Oamenii de ştiinţă consideră că acest experiment ar putea oferi multe răspunsuri legate de plasma universului care s-a format imediat după Big-Bang. Până acum, cea mai mare energie înregistrată a fost momentul ciocnirii protonilor, în încercarea de a descoperi tainele formării Universului.

Acceleratorul de particule LHC este condus de Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN). Acceleratorul se află situat într-un tunel circular de 27 km sub graniţa franco-elveţiană, în apropiere de Geneva.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult