Acasa Stiinta-ITStiinta Moda poate dăuna grav sănătăţii. Care sunt cele mai periculoase haine şi accesorii

Moda poate dăuna grav sănătăţii. Care sunt cele mai periculoase haine şi accesorii

scris de Laurentiu Banches
12 afisari

Date publicate recent de Asociaţia Britanică a Osteopaţilor (BOA), indică multe obiecte care pot cauza dureri şi disconfort considerabil şi chiar deformări permanente la nivelul scheletului.

Moda poate dăuna grav sănătăţii. Cele mai periculoase haine şi accesorii (foto:auctiva.com)

Multe persoane suferă de diferite afecţiuni dureroase provocate de haine şi de accesoriile vestimentare, în Marea Britanie, jumătate dintre adulţi având probleme de sănătate determinate de vestimentaţie. Specialiştii susţin că în dorinţa lor de a fi la modă şi de  arăta bine, oamenii poartă adesea  obiecte de îmbrăcăminte şi accesorii care nu li se potrivesc şi care le afectează confortul şi starea de sănătate.

În ceea ce le priveşte pe femei, sutienele care nu au măsura şi croiala potrivite determină în mod frecvent dureri la nivelul gâtului şi al umerilor şi la mijlocul spatelui. Cu această problemă se confruntă mai ales femeile cu bustul voluminos au asemenea necazuri, care trebuie să se asigure că poartă un sutien bun, cu circumferinţa potrivită şi cu bretele care să susţină bine greutatea bustului. Potrivit cifrelor BOA prezentate de descoperă.ro, aproximativ 60% dintre femei suferă din această cauză.

Banii pot ucide la rândul lor şi asta din cauza portofelelor umflate pe care persoanele, îndeosebi bărbaţii le poartă în buzunarul din spate al pantalonilor şi care face ca acea persoană să stea într-o poziţie uşor asimetrică. În timp, această răsucire permanentă a coloanei duce la apariţia durerilor lombare. Purtarea portofelului în buzunarul din faţă, în poziţia aşezat, determină presiuni asupra zonei inghinale, stânjenind circulaţia în această regiune, ceea ce poate duce la o senzaţie de amorţeală şi chiar la dureri testiculare, în cazul bărbaţilor. Problema se accentuează în cazul purtării unor blugi strâmţi, 10% dintre bărbaţi plângându-se de amorţeli în regiunea inghinală, într-o asemenea situaţie.

Multe persoane suferă de dureri la nivelul spatelui, al cefei sau al umerilor din cauza purtării unei genţi grele, 40% dintre femei „acuză” poşetele grele de faptul că le provoacă asemenea probleme, iar pe termen lung, pot apărea reducerea ale mobilităţii coloanei. De asemenea, unul din 8 adulţi declară că au suferit de dureri de cap din cauza unei pălării prea strâmte.

Peste 20% dintre adulţi spun că au avut dureri din cauza unor ochelari de soare care îi strângeau. Cordoanele şi centurile prea strânse pot şi ele să provoace senzaţii de amorţeală sau de arsură, cu hipersensibilitate la căldură. Pantofii, nu numai cei cu toc înalt, dar şi cei plaţi, atunci când sunt prea strâmţi, şi şlapii pot duce la apariţia unor dureri şi chiar deformări ale degetelor picioarelor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult