Acasa Stiinta-ITStiinta Modulul Blue Ghost a aselenizat

Modulul Blue Ghost a aselenizat

scris de A.B.
183 Afisari

Modulul Blue Ghost, construit de compania aerospațială americană Firefly Aerospace, a aselenizat duminică, după ce a fost lansat în spațiu în luna ianuarie de la baza Cape Canaveral, din Florida, cu o rachetă Falcon 9, aparținând companiei SpaceX, transmite DPA.

Modulul a aselenizat în regiunea Mare Crisium, o zonă joasă cu diametrul de aproximativ 500 de kilometri.

Blue Ghost, care are aproximativ 2 metri înălțime și 3 metri lățime, urmează să desfășoare o serie de experimente științifice timp de două săptămâni. Modulul va fora în regolitul selenar pentru a aduna mostre de sol și va fotografia Soarele de pe locul unde a aselenizat. Misiunea va aduna date despre modul în care regolitul (stratul pietros care acoperă suprafața Lunii, format prin eroziune cosmică, fragmentarea rocilor datorită schimbărilor bruște de temperatură, ciocnirilor cu meteoriți etc) reacționează la radiația solară.

Blue Ghost este cel de-al doilea modul privat care ajunge pe Lună. Primul este modulul de aselenizare Nova-C Odysseus, produs de compania americană Intuitive Machines, care a ajuns pe Lună în februarie 2024. Deși s-a răsturnat pe o parte imediat după aselenizare, Odysseus a reușit totuși să transmită date valoroase către Terra.

Atât Nova-C Odysseus cât și Blue Ghost au fost construite în cadrul programului NASA ‘Commercial Lunar Payload Services’ (CLPS), care își propune să accelereze explorarea Lunii prin parteneriate cu companii private.

Compania Intuitive Machines a lansat la 27 februarie a.c. un al doilea modul de aselenizare. Modulul, denumit Nova-C Athena, a fost lansat tot la bordul unei rachete Falcon 9 construită de SpaceX, compania deținută de miliardarul Elon Musk. Lansarea a avut loc de la centrul spațial Cape Canaveral din Florida și a fost transmisă în direct de agenția spațială americană (NASA).

Inginerii americani se așteaptă ca modulul Athena să călătorească în spațiu timp de aproximativ o săptămână înainte de a încerca o aselenizare pe Mons Mouton, în regiunea polară sudică a Lunii, cea mai apropiată dată de aselenizare fiind 6 martie.

Prin acest parteneriat NASA dorește să strângă date înainte de a trimite din nou, după peste 50 de ani, astronauți pe Lună. Ultima misiune selenară cu echipaj uman, Apollo 17, a aselenizat în decembrie 1972.

SUA este singura țară care a desfășurat un program de misiuni pe lună cu echipaj uman. Între 1969 și 1972, 12 astronauți americani au ajuns pe Lună în cadrul programului Apollo.

În prezent, în competiția pentru Lună a intrat și China care a anunțat că dorește să trimită un prim echipaj uman în cursul acestui deceniu, după ce a reușit să aselenizeze în misiuni fără echipaj uman, la fel cum au mai reușit și Rusia, India și Japonia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS