Acasa Stiinta-ITStiinta Nanosatelitul românesc Goliat, lansat în spaţiu

Nanosatelitul românesc Goliat, lansat în spaţiu

scris de M.A.
7 afisari

Nanosatelit românesc Goliat, dezvoltat de un consorţiu de cercetare condus de Agenţia Spaţială Română (ROSA), a fost lansat luni în cadrul zborului inaugural al rachetei VEGA a ESA.

Goliat, primul satelit romanesc

Potrivit declaraţiei preşedintelui Agenţiei Spaţiale Româneşti şi director al proiectului Goliat, Marius-Ioan Piso, lansarea rachetei VEGA ar fi trebuit să aibă loc iniţial pe data de 9 februarie, dar a fost amânat din cauza condiţiilor climatice nefavorabile din Guyana Franceză. Satelitul Goliat îşi propune realizarea de imagini de înaltă rezoluţie, de măsurări ale dozei de radiaţii şi ale fluxului de micrometeoroizi şi transferul datelor către staţiile de sol pentru analiză şi diseminare ştiinţifică, transmite RRA.

Satelitul românesc a efectuat testele de funcţionare şi în prezent este integrat pe lansator împreună cu alţi opt sateliţi, la centrul spaţial al ESA din Guyana Franceză, potrivit ROSA.

Goliat este un satelit în formă de cub cu latura de 100 de milimetri, o greutate de 1.062 de grame şi o putere de 2 waţi – a fost conceput şi dezvoltat de ROSA, în colaborare cu Institutul de Ştiinţe Spaţiale, între 2005 şi 2007. Centrele de comunicaţii includ echipamentul de emisie-recepţie radio, antenele şi sistemele de orientare automată ce vor fi utilizate în etapele de operare a satelitului.

Goliat

Goliat (foto: ROSA)

Potrivit lui Marius-Ioan Piso, România lansează acest satelit pentru că este interesată să devină un actor în industria spaţială mondială. Preşedintele Agenţiei Spaţiale Româneşti a precizat că Goliat transportă trei experimente ştiinţifice.

Timpul standard al misiunii nanosatelitului Goliat este de aproximativ 6 luni. „Estimările noastre, în condiţii normale, sunt de aproximativ 1- 3 ani până începe să ardă”, a explicat Ioan Piso.

Goliat este dezvoltat de un consorţiu de cercetare condus de Agenţia Spaţială Română, la care au contribuit studenţi de la Universitatea Bucureşti – Facultatea de Fizică, dar şi de la Politehnică – Facultatea de Aeronave.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult