Acasa rss 1asig NASA a amânat testarea “farfuriei zburătoare” LDSD

NASA a amânat testarea “farfuriei zburătoare” LDSD

scris de Șt. C
9 afisari

Condițiile meteorologice nefavorabile au condus la amânarea testării „farfuriei zburătoare” concepută de NASA, de fapt o nouă tehnologie pentru aterizarea/asolizarea navetelor spațiale cu încărcături foarte grele la bord, testare ce a fost reprogramată pentru miercuri, 11 iunie, conform unui material publicat de SPACE.com.

Low-Density Supersonic Decelerator

Data inițială pentru testarea tehnologiei Low-Density Supersonic Decelerator (LDSD — decelerator supersonic de mică densitate) era stabilită pentru 3 iunie. Deceleratorul supersonic de mică densitate urmează să ajungă pe cerul insulelor Hawaii, purtat de un gigantic balon umflat cu heliu. Cu un volum de aproape 1 milion de metri cubi, acest balon ar putea umple complet celebrul stadion Rose Bowl. Învelișul său este realizat dintr-o textură high-tech extrem de rezistentă și foarte subțire.

Dacă vremea nu va permite lansarea de miercuri, următoarea fereastră de oportunitate se deschide abia sâmbătă, 14 iunie. În prezent NASA încă se bazează pe un sistem de aterizare/asolizare dezvoltat în urmă cu mai bine de 40 de ani pentru asolizarea sondei Viking pe Marte, conform explicațiilor oferite luni de Ian Clark de la NASA Jet Propulsion Laboratory. „Folosim de mai multe decenii același sistem de parașute pentru asolizare. Dacă ne propunem să trimitem oameni pe Marte, avem nevoie de ceva nou”, a susținut el.

Balonul cu heliu va purta această „farfurie zburătoare” până la altitudinea de aproximativ 37.000 de metri, de aproape patru ori mai sus decât altitudinea de croazieră a unui avion de pasageri. La această altitudine, densitatea atmosferică terestră este similară celei marțiene. După ce va ajunge la 37.000 de metri balonul se va desprinde automat, iar sistemul LDSD urmează să-și demonstreze calitățile de aterizare. El este dotat cu o rachetă ce va fi aprinsă urmând să propulseze „farfuria zburătoare” până la o viteză de 4 ori mai mare decât viteza sunetului, viteză corespunzătoare unei coborâri spre suprafața planetei Marte. Dacă sistemul va funcționa conform proiectanților, un inel gonflabil cu care este prevăzută farfuria, inel realizat din aceleași materiale ca și vestele antiglonț, se va umfla până la 1 metru în jurul acesteia într-o fracțiune de secundă, generând o forță de frânare suficientă pentru deschiderea unei parașute foarte mari care va coborî apoi „farfuria zburătoare” până la suprafața oceanului.

„Viteza vântului a fost prea mare în aceste zile, fiind principalul factor al amânării acestui test”, conform unui anunța făcut de NASA duminică. „Decizia de lansare pentru ziua de miercuri, 11 iunie, va fi luată marți, 10 iunie”, conform aceluiași anunț. Ultimul rover robotizat trimis de NASA la suprafața planetei Marte, Curiosity, cântărește 1 tonă. Acest nou sistem este conceput pentru a permite asolizarea în siguranță a unei greutăți duble. Folosirea unui sistem de parașute multiple poate asigura premisele asolizării unei navete spațiale cu masa între 20 și 30 de tone, conform lui Ian Clark.

21 comentarii

Pribeagul 10-06-2014 - 19:54

Primitiv.

pathfinder 11-06-2014 - 12:08

Primitiv?!?
Pe ce iti bazezi afirmatia?

http://www.jpl.nasa.gov/news/fact_sheets/LDSD.pdf

Tache 11-06-2014 - 12:55

Pai nu poate fi ceva avansat, caci americanii nu produc asa ceva. Ai vazut si mai tii minte cum s-a prabusit naveta spatiala americana ?

pathfinder 11-06-2014 - 13:23

Bai tampitule.
Cati roboti are NASA pe luna si cati rusnacii tai?
Cate misiuni in sistemul solar sunt NASA si cate rusesti?
Cate misiuni NASA au parasit sistemul solar si cate rusesti?

Sa revenim, tampitule, eu imi amintesc de submarine care se scufunda, de rachete care cad in bot imediat dupa lansare, de avioane care fac acelasi lucru.
Toate rusesti, tampitule.

Americanii au oprit navetele spatiale pentru ca, in primul rand, erau prea scumpe in exploatare.
Si, ca orice aventura, „cucerirea spatiului” isi cere tributul de vieti omenesti.
Tampitule.

Din ce stiu eu, aici poate ma insel, nici Buranul vostru nu mai „zboara”…

pathfinder 11-06-2014 - 13:27

M-am enervat.
Era vorba despre roboti pe Marte.
Tampitule.

Tache 11-06-2014 - 13:38

cacathfinder, esti un redus, daca citeai nr 205 din stiinta si tehnica al Rusiei, similar cu al nostru insa net superior calitativ, puteai sa vezi cateva lucruri de care mintea ta redusa in regresie galopanta nu poate pricepe, rusii cu 16 ani inaintea americanilor au trimis pe marte 5 rachete cu roboti care de atunci functioneaza impecabil si trimit mii de informatii Moskovei. Ei au tinut in secret pana acum, iar unul din robotii americanilor a fost scos din functiune de robotul rusesc. Rusii sant cu o suta de ani in fata americanilor cu tehnologia, dar cap patrat ca tine refuza sa vada realitatea.

pathfinder 11-06-2014 - 13:44

🙂
Lasa-l bre pe sarmanu’ Tache in pace.
O sa-l dea afara aia de la ambasada…

Florin 11-06-2014 - 13:56

Pathfinder, presupun ca tu iti culegi informatiile din romane scrise de autori sovietici.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_missions_to_Mars

Florin 11-06-2014 - 13:57

Sorry, mesajul era dedicat lui Tache.

Tache 11-06-2014 - 14:14

Florin
11-06-2014 at 13:56 Pathfinder, presupun ca tu iti culegi informatiile din romane scrise de autori sovietici.
………………………
Auzi breee tinere, nu-ti permit sa atribui altora cuvintele si cunostintele mele din domeniu. Esti un magar si un prost crescut. Eu am informatii de la marea stiinta ruso-sovietica.
Acest @pathfinder este un redus proamerican si se zbate inutil sa demontreze cat de imbecili sant fratii lui, ucigasii tolomecilor si ai incmesilor, adevaratii locuitori ai Americii!!!

pathfinder 11-06-2014 - 14:23

Ia uite ma, asta stie de tolmeci si incasi.
De maiasi nu ne spune nimic…

Mai, mai, mai – lectura comuna in tineretea zglobie?!?

Florin 11-06-2014 - 13:44

Din 1981 pina in 2003 naveta spatiala Columbia a absolvit cu succes zeci de zboruri in spatiu (s-a dezintegrat in urma unui accident). Naveta Discovery a fost naveta care a lansat Telescopul spațial Hubble.

http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/index.html#.U5gyl41_vZg

ttp://www.nasa.gov/press/2014/april/astronomical-forensics-uncover-planetary-disks-in-nasas-hubble-archive/#.U5gx941_vZg

pathfinder 11-06-2014 - 13:50

Bai euro, Hubble e fix pix.
Oamenii de stiinta sovietici au proiectat si construit un telescop care vede dublu daca-i dai vodka.
Se cheama stereoviziune.
Deci nu se compara…

Tache 11-06-2014 - 14:06

pathfinder – Ai uitat savantule ca cea mai mare statie cosmica de marimea a 10 stadioane de fotbal a fost construita integral de rusi. Fara ei americanii nu faceau nimic, se duc cu navetele lor primitive pe statia ruseasca sa fie reparate si modernizarte. Asa-i ca nici asta n-o stiai? Rusii au in permanenta in cosmos mii de oameni care in caz de razboi au misiunea sa intervina de acolo spre a nimicii inamicul american cu laserele lor superduper.

pathfinder 11-06-2014 - 14:19

Na-m uitat bre, stai linistit.

Tot chichirezu’ e ca statia aia e de fapt in Siberia iar laseru’ e din ala chinezesc de se joaca aia micii si dau in ochi la babe.

Pe de alta parte trebuie mentionat, in mod absolut neaparat, ca costumele spatiale rusesti sunt dotate cu pisatoare, cacastoare si bideu la purtator. Asa inventie n-a vazur cur de american… pardon de expresie.

Nevertheless rusii au o statie ascunsa exact in spatele lunii unde fabrica motociclete Mobra spatiale in colaborare cu Anunachi.
Se vand in tot universul pe credite galactice unite. La schimb rusii primesc vodka spatiala, un fel de combustibil pentru Laika, Tsygan si Dezik .

Q.E.D.

Florin 11-06-2014 - 13:56

Sorry, mesajul era dedicat lui Tache 😉

pathfinder 11-06-2014 - 13:59

Care?
Ca nu se mai intelege nimic. 🙂

Tache 11-06-2014 - 14:21

Ma tinere tu nu vezi ca primitivii de americolaci au si botezat acea cutie de tabla de care ei zic ca ar fi farfurie zburatoare cu numele baurturi lor nationale preferate LSD. Cred ca cei de la ZV, au facut greseala de tipar si au mai bagat o litera. Desigur ca vorbesc cu Florin care find tanar mai are o sansa sa devina om sovietic REALIZAT nu ca rezvratitul retardat pathfinder .

salut 10-06-2014 - 21:09

Mda, farfuria zboara, dar doar in jos!

Pribeagul 10-06-2014 - 21:19

Poate-i ajutam sa gaseasca o solutie mai eleganta. Le-o recomand calduros pe dna Udrea.

Tache 11-06-2014 - 13:56

salut
10-06-2014 at 21:09 Mda, farfuria zboara, dar doar in jos!
………………………..
Ar fi vrut ei sa zboare chiar si in jos insa americanii au uitat sa-i monteze motorul asa ca taraflisca se afla in cadere libera. Da mai este o treaba, cei de la NASA lucreaza cu savanti jiidani, astia precis ca au furat motorul, ca asa le este obiceiul.Rusii de 20 de ani utilizeaza farfurii zburatoare de mare performanta cu care au depasit deja si viteza luminii. Americanii neputinciosi in fata avansului tehnologic al rusilor, au inventat de rusine poezia cu extrateresti care cica ii viziteaza din cosmos, pana ce de fapt rusii se plimba prin America ca la ei acasa.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS