Acasa Stiinta-ITStiinta NASA a trimis pe Marte un dispozitiv care transformă CO2 în Oxigen. „Copacul” MOXIE. Teraformare?

NASA a trimis pe Marte un dispozitiv care transformă CO2 în Oxigen. „Copacul” MOXIE. Teraformare?

scris de Misu Andrei
118 afisari

Noul rover Mars de la NASA, lansat săptămâna trecută, transportă un dispozitiv care va produce oxigen din dioxidul de carbon în atmosfera planetei Marte. Dispozitivul experimental, cunoscut sub numele de MOXIE, ar putea ajuta la deschiderea drumului pentru explorarea umană a planetei, scrie Business Insider.

Perseverance este echipat cu un dispozitiv numit Mars Oxygen In-Situ Resource Utilisation Experiment, sau MOXIE : o încercare de a produce oxigen pe o planetă unde acesta constituie mai puțin de 2% din atmosferă.

Transportul oxigenului este o sarcină dificilă, problemă pe care MOXIE caută să o rezolve. Robotul de dimensiunea unei baterii auto este un model la scară de aproximativ 1% față de cel pe care oamenii de știință speră să-l trimită într-o zi pe Marte.

Ca un copac, MOXIE funcționează prin preluarea dioxidului de carbon, deși este conceput special pentru atmosfera marțiană. Apoi împarte electrochimic moleculele în oxigen și monoxid de carbon și combină moleculele de oxigen în O2. Robotul analizează puritatea O2, apoi eliberează atât oxigenul respirabil cât și monoxidul de carbon înapoi în atmosfera planetei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult