Acasa Stiinta-ITStiinta NASA: Capsula Soiuz a ajuns fără probleme la bordul ISS

NASA: Capsula Soiuz a ajuns fără probleme la bordul ISS

scris de Laurentiu Banches
5 afisari

Capsula spațială Soiuz, având la bord prima femeie astronaut din Italia, a andocat fără probleme la Stația Spațială Internațională (ISS), în dimineața de luni, 24 noiembrie.

NASA: Capsula Soiuz a ajuns fără probleme la bordul ISS (foto:muntenia-news.ro)

NASA: Capsula Soiuz a ajuns fără probleme la bordul ISS (foto:muntenia-news.ro)

La bordul capsulei ISS, care a andocat la ISS la ora 04:49, ora României, s-au aflat italiana Samantha Cristoforetti, americanul Terry Virts și cosmonautul Anton Șkaplerov. Capsula a fost lansată de la baza rusă Baikonur, din Kazahstan, duminică seară, la ora 23:01, ora României. „O nouă capsulă a sosit. S-a confirmat andocarea corectă a capsulei Soiuz la stație, deasupra oceanului Pacific, potrivit NASA.

Soiuz a transportat și provizii alimentare pentru echipajul ISS, printre care 15 cutii de câte 30 de grame de caviar (ce vor fi păstrate pentru sărbătorile de iarnă), dar și mere, portocale, lămâi, roșii, lapte și ceai negru. De asemenea, la bordul ISS a ajuns și ‘ISSpresso’, un espressor conceput special pentru a face cafea în condiții de microgravitație.

La vârsta de 37 de ani, astronautul Samantha Cristoforetti, din partea Agenției Spațiale Europene (ESA), este prima femeie din Italia care a ajuns în spațiul extraterestru. Cei trei astronauți vor rămâne pe ISS până la jumătatea lunii mai 2015. Ei s-au alăturat celor trei astronauți aflați deja pe avanpostul orbital, americanul Barry Wilmore și rușii Aleksandr Samokutiaev și Elena Serova, care vor reveni pe Pământ în luna martie.

Pe orbită din 1998, stația spațială, a cărei construcție a costat peste 100 miliarde de dolari, va rămâne operabilă până în 2024, conform NASA. Agenția spațială americană este, în prezent, complet dependentă de Agenția spațială rusă pentru transportul astronauților pe ISS și înapoi pe Pământ, un loc într-o capsulă Soiuz costând 70 de milioane de dolari.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult