Acasa Stiinta-ITStiinta NASA: Criza ucraineană nu afecteazǎ cooperarea spațiala ruso-americană

NASA: Criza ucraineană nu afecteazǎ cooperarea spațiala ruso-americană

scris de Laurentiu Banches
5 afisari

Patronul NASA, Charles Bolden,  a afirmat cǎ activitǎțiile comune dintre Statele Unite şi Rusia în programul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) decurg normal, în pofida crizei ucrainene.

NASA: Criza din ucraina nu afecteazǎ cooperarea spațiala ruso-americană

„Pentru moment, relaţiile noastre cu ruşii decurg normal. Parteneriatul dintre Statele Unite şi Rusia pentru spaţiu rămâne intact”, a declarat el, răspunzând unei întrebări legate de impactul crizei din Ucraina asupra cooperării spaţiale americano-ruse. „Astronauţii noştri îşi continuă antrenamentul în Oraşul Stelelor (în apropiere de Moscova), iar unul dintre astronauţii americani aflaţi la bordul ISS urmează să se întoarcă la sfârşitul lunii”, a continuat Bolden. În funcţie de evoluţia situaţiei din Ucraina, NASA este pregătită să ia măsuri, a precizat Bolden. „Dar, pentru moment, nu vedem niciun motiv să o facem”, a subliniat el.

Începând din iulie 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele ruseşti Soyuz – care au trei locuri – pentru a-şi trimite astronauţii la bordul ISS şi plăteşte Rusiei suma de 50 de milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule, potrivit mediafax. În proiectul de buget pe anul 2015, supus marţi în Congres, administraţia preşedintelui Barack Obama solicită 848 de milioane de dolari pentru un parteneriat cu sectorul privat american, între care grupurile Boeing şi Space X, privind dezvoltarea unor capsule care să poată transporta astronauţi la bordul ISS şi să pună capăt până la orizontul lui 2016 dependenţei Statelor Unite de Rusia. Grupul american de zboruri private spaţiale American Spaceflight Federation s-a felicitat marţi, într-un comunicat, în legătură cu proiectul de buget propus pe anul 2015, care, potrivit companiei, arată „sprijinul continuu al administraţiei Obama pentru zborurile spaţiale comerciale”.

1 comentariu

CONGO 05-03-2014 - 13:55

E si normal, de acolo de sus se vede clar imensitatea suprafetelor Pamantului inca neocupate si nejefuite, o promisiune serioasa de tezaure si locuri unde sa se vanda arme.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult