Acasa Stiinta-ITStiinta NASA încearcă să schimbe traiectoria unui asteroid

NASA încearcă să schimbe traiectoria unui asteroid

scris de Misu Andrei
107 afisari

NASA încearcă, prin intermediul sondei spațiale DART, să schimbe traiectoria asteroidului Dimorphos pentru a putea evita în viitor impacturile catastrofale. În următoarele ore, agenția spațială americană va lansa sonda spațiala DART pentru a devia asteroidul Dimorphos, relatează BBC.

FOTO NASA/Johns Hopkins Applied Physics Lab

Cu ajutorul misiunii DART, NASA vrea să vadă cât de dificil este să împiedice o rocă spațială să lovească Pământul.

Demonstrația are loc la circa 11 milioane km distanță, iar sonda spațială se va ciocni cu Dimorphos, o mică „lună” care orbitează în jurul unui asteroid mai mare, Didymos.

Agenția asigură că asteroidul nu este în prezent pe cale să lovească și că nici testul nu îl va îndrepta accidental spre Pământ.

Evenimentul va avea loc la ora 23:14 GMT, luni (00:14 BST, marți). Telescoapele spaţiale Hubble şi James Webb vor urmări experimentul.

Cum va proteja NASA Pământul de un asteroid?

Agenția spațială este pe cale să afle. Obiectivul nu constă în distrugerea asteroidului, ci într-o uşoară deviere a acestuia.

Misiunea Double Asteroid Redirection Test (DART) va verifica această teorie. Sonda americană urmând să lovească asteroidul Dimorphos, care are diametrul de 160 m, cu o viteză de peste 20.000 de km/h.  Astfel, acest lucru ar trebui să reducă orbita lui Dimorphos în jurul lui Didymos cu circa 10 minute.

Momentul impactului va putea fi urmărit în direct pe site-ul agenţiei spaţiale americane.

Software-ul de navigație trebuie apoi să ajusteze traiectoria navei spațiale pentru a realiza o lovitură directă.

„Din cauza vitezei luminii și a distanțelor implicate, nu este într-adevăr fezabil să existe un pilot care să stea pe pământ cu un băț care controlează nava spațială. Pur și simplu nu există suficient timp pentru a răspunde”, a afirmat dr. Tom Statler, om de știință în programul DART.

A trebuit să dezvoltăm un software care să poată interpreta imaginile surprinse de navă spațială, să ne dăm seama care este ținta potrivită și să se efectueze manevrele de corectare a cursului prin lansarea propulsoarelor”.

DART va oferi imagini pe Pământ cu o viteză de 1 pe secundă, în timp ce se îndreaptă către „impactul profund”. Ceea ce la început va fi ca un punct de lumină în imagini va crește rapid pentru a umple întregul câmp vizual, înainte ca alimentarea să se întrerupă brusc pe măsură ce nava spațială este distrusă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult