Acasa Stiinta-ITStiinta NASA se pregăteşte de cucerirea planetei Marte VIDEO

NASA se pregăteşte de cucerirea planetei Marte VIDEO

scris de M.A.
5 afisari

NASA se pregăteşte de cucerirea planetei Marte. Agenţia spaţială americană a dezvăluit conceptul viitorului sistem de lansare spaţială.

SLS - NASA

SLS - NASA

Noul sistem de lansare, al cărui cost a fost estimat într-o primă etapă de NASA la 10 miliarde de dolari, va permite transportul în spaţiu a patru astronauţi, pentru misiuni îndepărtate, la bordul viitoarei capsule Orion. Primele etaje ale rachetei vor fi propulsate de motoare ce vor arde un amestec bază de hidrogen şi oxigen lichid la temperatură joasă. Pentru primul etaj, motoarele criogenice vor fi similare cu cele utilizate de navetele spaţiale americane, care au fost deja scoase din circulaţie.

„Următorul capitol din istoria explorării spaţiale americane se scrie astăzi”, a declarat entuziasmat, miercuri, directorul NASA, Charles Bolden, un fost astronaut, cu ocazia prezentării acestei viitoare rachete de mari dimensiuni, ce a avut loc în clădirea Congresului american, transmite Mediafax.

Space Launch System (SLS) va împrumuta destul de multe elemente de la sistemul de lansare al navetelor americane şi de la tehnologiile din programul Constellation, propus în 2004 de fostul preşedinte american George W. Bush şi anulat de succesorul său Barack Obama, care l-a considerat mult prea costisitor. Constellation prevedea reîntoarecerea americanilor pe Lună, înainte de a viza o „cucerire” a planetei Marte.

Prima versiune a sistemului va fi capabilă să transporte în spaţiu o încărcătură utilă de 70-100 de tone, devenind cel mai puternic lansator după Saturn V, din programul Apollo, care putea să transporte în spaţiu 130 de tone. Agenţia spaţială americană prevede o evoluţie a lansatorului SLS, pentru a-i creşte capacitatea la 130 de tone. Prin comparaţie, navetele spaţiale – ultima dintre ele, Atlantis, şi-a încheiat ultima misiune în iulie – aveau o capacitate maximă de transport de 27 de tone.

Primele destinaţii ar trebui să fie, aşa cum anunţase în trecut NASA, un asteroid, orbita marţiană, iar apoi însăşi Marte. Însă, Marte este departe în viitor şi probabil mult dincolo de anii 2030.

3 comentarii

BULA 16-09-2011 - 08:27

Deocamdata NASA este in restrangere de activitate si cel mult face simulari pe calculator, ca sunt ieftine. Si eu visez ca voi avea vila la malul marii, dar nu se intampla niciodata.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult