Acasa Stiinta-ITStiinta NASA: Un “tsunami” solar ar putea lovi Pamantul

NASA: Un “tsunami” solar ar putea lovi Pamantul

scris de Ziua Veche
0 afisari

.Pamantul ar putea fi lovit zilele acestea de un val de caldura extrema provocata de o explozie solara masiva, inregistrata la sfarsitul saptamanii trecute de mai multi sateliti, printre care se numara si Solar Dynamics Observatory al NASA. Astronomii din toata lumea au putut observa explozia de deasupra unei pete solare de dimensiunea Terrei, care a fost asociata de specialisti cu o eruptie si mai mare care a avut loc la suprafata Soarelui.


Explozia – numita ejectie coronala de masa – a fost indreptata spre Pamant, provocand un „tsunami” solar. Imaginile transmise de Solar Dynamics Observatory al NASA au aratat clar unda de soc, de la momentul exploziei prin spatiu, transmite Mediafax.Expertii spun ca valuri de particule gazoase cu suprasarcina electrica vor ajunge pe Terra marti, lovind scutul magnetic natural care protejeaza Pamantul. Este posibil ca aurore spectaculoase sa se formeze in urma acestui „tsunami” solar. „Aceasta este prima eruptie solara majora directionata spre Pamant in ultima vreme”, a declarat Leon Golub, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA). Specialistii spun ca o eruptie solara foarte mare ar putea afecta satelitii, sistemele energetice si de comunicatii de pe tot globul. Potrivit presei internationale, unii specialisti cred ca Pamantul va fi lovit de niveluri fara precedent de energie magnetica, din cauza exploziilor solare, in jurul anului 2013. Nu se stie insa in ce masura vor fi afectate sistemele de comunicatii de pe glob.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult