Acasa Stiinta-ITStiinta Naveta spaţială Endeavour, ultimul zbor

Naveta spaţială Endeavour, ultimul zbor

scris de D.S.S.
5 afisari

Endeavour este programată să îşi ia zborul de pe Kennedy Space Center la 15:56, ora României. Meteorologii prognozează 70% şanse de vreme bună pentru lansare.

Naveta Endeavour astepta sa se inalte pentru ultima oara la stele

Muncitorii au început procesul de alimentare cu oxigen lichid şi hidrogen lichid în această dimineaţă, la ora 06:35. Aceasta va fi a doua încercare de lansare a navetei Endeavour în misiunea STS-134, după ce pe 29 aprilie zborul a fost anulat cu doar câteva ore înainte, din cauza unor probleme la nişte circuite de încălzire.

Acesta va fi cel de-al 25-lea, şi ultimul, zbor al navetei Endeavour înainte de a fi retrasă la Muzeul de Ştiinţe al Californiei din Los Angeles.

Ultimul zbor al unei navete spaţiale NASA, Atlantis, va avea loc în iulie.

Programul navetelor spaţiale va rămâne întotdeauna în memoria noastră pentru lucrurile uimitoare pe care le-a realizat (…) Tot ce am învăţat pe parcurs, toată tehnologia, toată ştiinţa din ultimii ani, trăiţi alături de navetele spaţiale, vor fi amintite foarte frumos în cărţile de istorie„, a declarat specialistul NASA Michael Fincke.

Shuttle Endeavour

Misiunea navetei va dura 14 zile, cu scopul de a transporta Spectrometrul Magnetic Alpha pe Staţia Spaţială Internţională, împreună cu provizii, echipament de rezervă şi alte echipamente şi experimente.

Spectrometrul Magnetic Alpha a fost construit pe parcursul a 17 ani şi va fi folosit pentru căutarea razelor comsice cu energie mare şi a particulelor care ar putea explica originea universului. El trebuia dus pe ISS în urmă cu câţiva ani, însă transportul său a fost amânat după dezastrul navetei spaţiale Columbia.

Membrii echipajului misiunii STS-134 sunt comandantul Mark Kelly, pilotul Gregory H. Johnson şi specialiştii Drew Feustel, Greg Chamitoff, Mike Finke şi italianul  Roberto Vittori, de la Agenţia Spaţială Europeană.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult