Acasa Stiinta-ITStiinta Noi teorii privind meteoritul din Celiabinsk

Noi teorii privind meteoritul din Celiabinsk

scris de Laurentiu Banches
5 afisari

Ȋntr-un studiu prezentat marți, 27 august, se aratǎ cǎ meteoritul care s-a dezintegrat în luna februarie deasupra oraşului Celiabinsk a intrat în contact cu alt corp ceresc sau trecuse foarte aproape de Soare înainte să cadă pe Pământ.

Meteoritul din Celiabinsk

Noi teorii privind meteoritul din Celiabinsk

Câteva fragmente descoperite în Urali arată că meteoritul a suferit un „proces de fuziune intens” chiar înainte să pătrundă în atmosfera terestră, potrivit analizei cercetătorilor de la Institutul de geologie şi mineralogie din Novosibirsk. „Acest lucru înseamnă aproape sigur că a existat o coliziune între meteoritul de la Celiabinsk şi un alt corp din sistemul solar (asteroid sau planetă) sau o trecere foarte aproape de Soare„, spune Victor Şarighin de la institutul menţionat. Potrivit Agerpres, acesta urmează să prezinte rezultatele studiului la conferinţa de geochimie de la Florenţa (Italia).

O ploaie de meteoriţi s-a abătut pe 15 februarie deasupra Celiabinskului după explozia, la circa 20 km altitudine, unui asteroid al cărui diametru a fost estimat la 17 m şi cu o greutate între 5.000 şi 10.000 t. Mai mult decât miile de mici fragmente de piatră care au ajuns la sol, unda de şoc de la dezintegrare, apărută un minut mai târziu, a provocat importante pagube în oraş. Peste o mie de persoane au fost rănite. În regiune s-au găsit numeroase fragmente, însă se apreciază că cea mai mare bucată din meteorit a căzut în lacul Cebarkul. Oameni de ştiinţă încearcă în prezent să o localizeze şi să o scoată la suprafaţă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult