Acasa Stiinta-ITStiinta Oamenii de ştiinţă au descoperit cea mai apropiată gaură neagră de Pământ

Oamenii de ştiinţă au descoperit cea mai apropiată gaură neagră de Pământ

scris de Misu Andrei
143 Afisari

Oamenii de ştiinţă au descoperit ceea ce ar putea fi cea mai mică gaură neagră din Calea Lactee şi, totodată, cea mai apropiată gaură neagră de Sistemul nostru Solar. Obiectul cosmic este atât de neobişnuit, încât a primit porecla „Unicornul”, scrie Agerpres, preluând Reuters.

Astronomii sunt de părere că această gaură neagră are masa de aproximativ 3 ori mai mare decât a Soarelui şi face parte dintr-un sistem binar, denumit V723 Mon, alături de o stea gigantică roşie.

Gaura neagră se află la aproximativ 1.500 de ani lumină distanţă de Soare. Ea este cea mai apropiată gaură neagră de Sistemul Solar. Pentru comparaţie, cea mai apropiată stea, Proxima Centauri, se află la aproximativ 4 ani lumină de Soare. De asemenea, Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre, se află la circa 26.000 de ani lumină de Terra.

„Am poreclit această gaură neagră Unicornuil în parte pentru că sistemul V723 Mon se află în constelaţia Monoceros – care se traduce prin unicorn (sau licorn), dar şi pentru că este un sistem foarte deosebit atât în ceea ce priveşte masa găurii negre, cât şi apropierea sa de Terra”, conform lui Tharindu Jayasinghe, de la Ohio State University, coordonatorului acestui studiu publicat în ultimul număr al revistei Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult