Acasa Stiinta-ITStiinta Oamenii de știință au descoperit „continentul pierdut” (VIDEO)

Oamenii de știință au descoperit „continentul pierdut” (VIDEO)

scris de Z.V.
437 Afisari

Oamenii de știință au pus cap la cap informațiile privind rămășițele unui continent care s-a desprins din vestul Australiei acum 155 de milioane de ani și care a dispărut în derivă spre nord, în direcția Asiei de sud-est.

Misterul a ceea ce s-a întâmplat cu un continent pierdut, care a dispărut în urmă cu 155 de milioane de ani, ar putea fi în sfârșit rezolvat, după ce oamenii de știință au descoperit dovezi ale acestui continent și i-au refăcut traseul.

Se pare că acest continent pierdut, cunoscut sub numele de Argoland, a avut o despărțire dezastruoasă de vestul Australiei. S-a dezintegrat în timp ce forțele tectonice au întins masa de uscat și au îndepărtat-o de restul continentului, înainte de a o împrăștia în Asia de Sud-Est, se arată într-un nou studiu, citat de Live Science.

Cercetătorii știau de mult timp că o masă de uscat s-a desprins din Australia, în urmă cu 155 de milioane de ani, datorită indiciilor lăsate în geologia unui bazin oceanic adânc cunoscut sub numele de ”Câmpia abisală Argo” din largul coastei de nord-vest a țării.

Dar, spre deosebire de India, care s-a desprins din vechiul supercontinent Gondwana în urmă cu 120 de milioane de ani și care formează și astăzi o masă continentală intactă, Argoland s-a desprins în fragmente. Iar, până acum, oamenii de știință erau confuzi în ceea ce privește locul în care ar fi ajuns aceste fragmente continentale.

Știam că trebuie să fie undeva la nord de Australia, așa că ne așteptam să o găsim în Asia de Sud-Est„, a declarat pentru Live Science autorul principal al studiului, Eldert Advokaat, cercetător în cadrul departamentului de științe ale Pământului de la Universitatea Utrecht din Olanda.

În noul studiu, publicat online pe 19 octombrie în revista Gondwana Research, Advokaat și colegii săi au reconstituit călătoria continentului desprins.

Cercetătorii au găsit fragmente de pământ vechi împrăștiate în Indonezia și Myanmar, dar când au încercat să reconstruiască Argoland din aceste fragmente, „nimic nu se potrivea„, a spus el.

Echipa a lucrat apoi în sens invers, adunând dovezi în Asia de Sud-Est, pentru a reface călătoria spre nord a Argolandului.

Printre fragmentele împrăștiate de pământ antic, au descoperit rămășițele unor mici oceane care datează de acum aproximativ 200 de milioane de ani. Aceste oceane s-au format, probabil, pe măsură ce forțele tectonice au întins și fisurat Argoland înainte ca această masă continentală lungă de 5.000 de kilometri să se desprindă, afirmă Advokaat.

„Acest proces a continuat timp de 50-60 de milioane de ani și, în urmă cu aproximativ 155 de milioane de ani, întregul colaj de continente cu panglici și oceane intermediare a început să plutească în derivă spre Asia de Sud-Est”, a spus el. „Nu am pierdut un continent, era deja un ansamblu foarte extins și fragmentat”.

Pentru a reflecta acest lucru, Advokaat și colegii săi s-au referit la Argoland ca la un „Argopelago„.

Pe măsură ce fragmente din Argoland s-au ciocnit cu masele terestre din Asia de Sud-Est, au modelat și bogata biodiversitate pe care o vedem astăzi. Acest lucru ar putea ajuta la explicarea distribuției inegale a speciilor de-a lungul unei bariere invizibile care trece prin Indonezia, a adăugat Advokaat.

În general, reconstituirea Argolandului este „o trambulină pentru noi cercetări„, a mai spus el.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS