Acasa Stiinta-ITStiinta Oamenii de stiinta rusi au readus la viata o planta din era glaciara

Oamenii de stiinta rusi au readus la viata o planta din era glaciara

scris de Doru Dragomir
11 afisari

Cercetatorii rusi au gasit semintele de Silene stenophylla in calota glaciara din Siberia, ingropate cel mai probabil de o veverita in urma cu peste 30000 de ani.

Silene stenophylla

Descoperirea s-a produs cand cercetatorii , aflati in regiunea Kolyma din Rusia, sapau in calota glaciara in cautare de oase de mamut. Potrivit oamenilor de stiinta, semintele gasite in calota sunt vechi de 31500 pana la 32100 de ani. Aceste seminte sunt de departe cel mai vechi material vegetal readus la viata. Vechiul record era detinut de cateva seminte de palmier, datand de circa 2000 de ani in urma, gasite la Masada in Israel.

Profesorul David Gilichinsky, liderul echipei de cercetatori, care a decedat cu cateva zile inainte ca aceasta descoperire sa fie facuta publica, a precizat ca el si colegii sai au gasit aproximativ 70 de vizuini de veverite in calota ce contineau numeroase seminte pastrate in zona cea mai rece a vizuinei.

Regenerarea plantei nu a reprezentat un proces usor, insa s-a produs cu ajutorul zaharozei prezente in tesutul celulei. Datorita acestor proprietati de conservare remarcabile ale zaharurilor, in acest moment se cerceteaza un nou mod de a pastra vaccinele proaspate in climatul ecuatorial african cu ajutor zaharului.

O varianta moderna a plantei Silene stenophylla creste si astazi in regiunea de tundra siberiana, insa dupa ce oamenii de stiinta au comparat cele doua plante au descoperit cateva diferente in ceea ce priveste formele petalelor, genul florilor si marimea semintelor.

Importanta acestei descoperiri este reprezentata de posibilitatea ca folosind tehnologii similare sa fie readuse la viata plante si chiar animale care au disparut in perioada glaciara. Cercetatorii japonezi au plecat deja in cautari in aceasi zona siberiana pentru a gasi tesut de mamut si a face posibil acest vis al oamenilor de stiinta. Stanislav Gubin, unul din oamenii de stiinta ce au luat parte la proiectul plantei Silene, a declarat de altfel plin de entuziasm ca „drumul pe care ne aflam ne poate duce pana la mamuti”. Insa, lucrurile nu trebuie neaparat sa se opreasca aici, iar un lucru similar ar putea sa se intample si cu formele de viata conservate in stratul de gheata de pe Marte sau alte planete.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult