Acasa Stiinta-ITStiinta Oamenii foarte inteligenți nu interacționează cu prietenii

Oamenii foarte inteligenți nu interacționează cu prietenii

scris de D.P.
10 afisari

Doi psihologi evoluționiști au analizat datele referitoare la 15.000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 28 de ani pentru a vedea dacă oamenii erau mai fericiți atunci când trăiau în zone slab populate.

oameniSatoshi Kanazawa de la London School of Economics și Norman Li de la Singapore Management University au aflat două lucruri: în primul rând, cu cât populația este mai densă, cu atât este mai puțin fericită și în al doilea rând, cu cât există mai multe interacțiuni cu persoane iubite sau apreciate, cu atât oamenii se simt mai fericiți. Lucru absolut logic, arată site-ul Terrafemina, preluat miercuri de 7sur7.be.

Însă aceste concluzii nu sunt valabile și la oamenii foarte inteligenți, ci dimpotrivă. „Efectul densității populației asupra satisfacției personale a fost de două ori mai mare la persoanele cu un IQ scăzut decât la cele cu IQ ridicat…Oamenii mai inteligenți au fost mai puțin satisfăcuți cu viața lor când și-au văzut prietenii mai des”, scriu cercetătorii. Pe scurt, oamenii foarte inteligenți se simt mai bine când își văd mai rar prietenii și apropiații.

Washington Post consideră că acest lucru se explică prin nevoia de concentrare „asupra obiectivelor profesionale sau artistice”. Psihologii se sprijină pe teoria numită „fericire în savană”, care compară viața modernă cu cea a strămoșilor noștri. „Satisfacția personală a oamenilor nu este afectată doar de actualele efecte ale unei situații date, ci și de consecințele ancestrale ale unei situații”, afirmă Kanazawa și Li.

În perioada când oamenii erau culegători și vânători, a avea prieteni era o necesitate, o problemă de supraviețuire, în timp de astăzi, cei care au un IQ ridicat preferă să se debaraseze de aceste interacțiuni „inutile” pentru a se dedica unor obiective mai ambițioase.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult