Acasa Stiinta-ITStiinta Obama renunta la Luna, in favoarea lui Marte

Obama renunta la Luna, in favoarea lui Marte

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Presedintele Obama a anuntat ca pune capat Programului Constelatia, initiat de fostul presedinte Bush, care era conceput  pentru a retrimite astronauti pe Luna pana in 2020. Administratia Obama va investi, in schimb, in explorarea spatiala mai profunda si in dezvoltarea stiintifica, suplimentand cu miliarde de dolari, in urmatorii sase ani, bugetul NASA, transmite Radio Romania Actualitati.


Noua strategie spatiala a  presedintelui Obama, pe care acesta a prezentat-o la Centrul Spatial Kennedy din Florida, a fost intampinata de astronauti celebri cu critici severe. Intr-o scrisoare semnata de primii si ultimii oameni care au ajuns pe Luna, Neil Armstrong, Eugene Cernan si James Lowell, acestia spun ca este „foarte probabil ca SUA sa inceapa un lung declin catre mediocritate”.  „Pana  la  mijlocul anilor 2030, cred ca vom putea trimite oameni pe orbita planetei Marte, si sa-i aducem inapoi, in siguranta, pe Pamant. Vor urma apoi si primii pasi pe Marte. si ma astept sa fiu prin preajma ca sa vad aceasta”, a declarat Barack Obama.  Flota spatiala americana va fi retrasa la sfarsitul acestui an, singurele vehicule spatiale care vor putea opera, pana cand navetele comerciale o vor putea face, peste ani de zile ramanand capsulele spatiale rusesti Soyuz, conform lui Barack Obama. Aceiasi astronauti care au semnat scrisoarea catre presedintele Obama spun ca pana cand America va avea capacitatea sa isi asigure propriul transport spatial, va trebui sa incheie un acord cu Rusia pentru a cumpara locuri in navetele Soyuz la un pret de 50 de milioane de dolari unul, cu semnificative scumpiri asteptate in viitor.  Planul spatial al lui Obama se bazeaza pe companiile private, carora le va acorda aproape 6 miliarde de dolari pentru a construi propriile rachete si navete spatiale.  Presedintele spune ca pana in 2025, America va avea o noua flota spatiala  destinata calatoriilor spatiale lungi, care sa pemita primele misiuni umane din istorie, dincolo de Luna, departe in spatiu .

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult