Acasa Stiinta-ITStiinta Oceanele devin tot mai acide

Oceanele devin tot mai acide

scris de C.F.V.
165 Afisari

Conform unui nou studio, oceanul planetar trece printr-un proces de acidificare într-un ritm extrem de rapid, fără precedent în ultimii 300 de milioane de ani şi chiar mai rapid decât procesul de acidificare rezultat în urma eliberării în atmosfera terestră a unor emisii ‘monstruoase’ de dioxid de carbon, în urmă cu 56 de milioane de ani, după o serie de erupţii vulcanice catastrofale.

Oceanele devin tot mai acide

Studiul variaţiilor climatice extreme din trecutul Pământului poate oferi noi date despre schimbările provocate de om, conform cercetătorilor care au reanalizat sute de studii asupra schimbărilor climatice din istoria planetei. Concluziile lor sunt publicate în ultimul număr al revistei Science, transmite Agerpres. Apa marină din ce în ce mai acidă atacă recifurile de corali, distrugând astfel întregi habitate marine, afectează capacitatea de a forma cochilii de protecţie la unele animale marine şi distruge de asemenea zooplanctonul şi fitoplanctonul, microorganisme care stau la baza lanţului trofic marin, ameninţând astfel totalitatea formelor de viaţă din apele planetei. Studiul acestui fenomen de acidificare constitue principala preocupare a lui Jane Lubchenco, şeful Administraţiei americane pentru Oceane şi Atmosferă (U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration), care a prezentat în detaliu pericolul reprezentat de acest proces chimic şi în cadrul Congresului american.
Apa oceanelor devine mai acidă pe măsură ce în atmosferă se află mai mult dioxid de carbon. Înainte de epoca industrială, când omul a devenit principalul agent de poluare cu dioxid de carbon a planetei , emisiile de carbon creşteau periodic, în mod natural, în special în urma vulcanismului, ducând la o creştere a mediei temperaturilor globale şi la intervale mari de timp provocând fluctuaţii climatice între perioade de răcire şi perioade de încălzire. Activităţile umane, în special arderea combustibililor fosili, au dus la o creştere a nivelului de CO2 din atmosferă până la 392 de părţi la milion, faţă de aproximativ 280 de părţi la milion, la începutul aşa-numitei Revoluţii Industriale. În plus, dioxidul de carbon este doar unul dintre numeroasele gaze cu efect de seră care provoacă un proces de încălzire globală.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS