Cunoscut sub numele de Structura Richat, „Ochiul Saharei” este una dintre cele mai interesante si impresionante formatiuni geologice de pe planeta noastra. Ea se afla în desertul Sahara, se întinde pe 40 km si arata ca un ochi de taur.
Ochiul este atât de mare încât poate fi vazut din spatiu, iar astronautii îl folosesc ca reper vizual. A fost fotografiat pentru prima data de astronautii implicati în Proiectul Gemini, în anii 1960.
Initial, geologii au crezut ca „Ochiul Saharei” ar fi rezultatul prabusirii unui meteorit. Ei erau de parere ca uriasul crater din mijlocul formatiunii trebuie sa fi fost provocat de un obiect venit din spatiu, care a cazut cu o viteza imensa. Cu toate acestea, expertii si-au dat seama ulterior ca Ochiul s-a format în întregime în urma proceselor fizico-chimice terestre, ceea ce îl face si mai extraordinar.
„Ochiul Saharei” a început sa se formeze atunci când supercontinentul Pangeea a început sa se separe. Unele dintre rocile Ochiului au o vechime de aproape 100 de milioane de ani. Acest lucru înseamna ca Ochiul a fost aici cu mult înainte de aparitia oamenilor.
Desi lumea occidentala a confirmat existenta Ochiului în anii 1960, triburile locale au fost de multe secole constiente de formarea acestuia. Istoria aparitiei Ochiului este cel putin interesanta.
Totul a început, se presupune, pe vremea când Sahara nu era un desert, ci o regiune luxurianta, cu ape curgatoare si verdeata abundenta. Masa de pamânt a Ochiului a iesit la suprafata pentru prima data când activitatea vulcanica a împins lava în sus. Aceasta împingere a dus la formarea inelelor din jurul Ochiului.
Dupa un timp, vânturile si eroziunea apei au tocit inelele si pamântul a început sa se aseze, ceea ce a dus la formarea ochiului propriu-zis. Datorita starii în care se afla Sahara înainte de a fi un desert, o teorie presupune ca Ochiul ar fi de fapt ramasitele orasului pierdut Atlantida.
Desi aceasta nu este altceva decât o teorie a conspiratiei, ea arata influenta mitica si culturala a Ochiului. Cu toate acestea, fie ca a fost vorba de atlanti sau nu, oamenii au trait la un moment dat în zona Ochiului sau în apropiere de acesta.
Arheologii au gasit unelte lucrate manual în cel mai larg inel al Ochiului, ceea ce sugereaza ca un grup de oameni a facut cândva din Ochiul Saharei caminul lor. Astazi, Ochiul Saharei exista singuratic în desert, fara nicio forma de viata în interiorul sau în apropierea lui, dar oamenii îl pot vizita în continuare în mod liber.
Este unul dintre cele 100 de situri ale patrimoniului geologic pe care Uniunea Internationala de Stiinte Geologice le-a stabilit. Desi Ochiul se afla sub protectie, geologii se tem ca, din cauza schimbarilor climatice, aceasta misterioasa formatiune va fi pe viitor acoperita în totalitate de nisip.