Acasa Stiinta-ITStiinta Omul de Neanderthal a dispărut pentru că era prea deştept

Omul de Neanderthal a dispărut pentru că era prea deştept

scris de Șt. C
1.284 Afisari

Omul de Neanderthal a dispărut pentru că era prea deştept şi a devenit victima propriei capacităţi de adaptare la situaţiile dificile, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Arizona State University (SUA), informează dailymail.co.uk.

Omul de Neanderthal

Savanţii au considerat mult timp că superioritatea capacităţii cerebrale a omului modern a fost factorul care a cauzat dispariţia omului de Neanderthal. Însă, potrivit unui studiu recent, adevăratul motiv care a condus la dispariţia omului de Neanderthal a fost faptul că aceştia erau prea deştepţi pentru propriul lor bine. Cercetătorii americani susţin că oamenii de Neanderhtal nu au dispărut din cauza superiorităţii intelectuale a oamenilor moderni, întrucât erau la fel de sofisticaţi ca aceştia.

Inteligenţa şi „şarmul” lor i-au făcut să fie consideraţi drept buni parteneri de împerechere pentru oamenii moderni, care, datorită faptului că erau mai numeroşi, au devenit în scurt timp majoritari. Cercetătorii de la Arizona State University au enunţat această teorie, după ce au simulat viaţa oamenilor din Europa şi Asia din timpul ultimei ere glaciare, cu ajutorul unui program pe computer, anunţă mediafax.ro.

Omul de Neanderthal şi omul modern au trăit în aceleaşi zone timp de mii de ani în acea epocă, înainte ca oamenii de Neanderthal să dispară definitiv, în urmă cu 30.000 de ani. Autorii studiului sugerează că, pe măsură ce cele două subspecii au călătorit împreună în căutarea resurselor de hrană, oamenii de Neanderthal au fost absorbiţi, treptat, de oamenii moderni, care erau mult mai numeroşi, până când au încetat să mai formeze o populaţie distinctă.

Faptul că s-au împerecheat a condus la dispariţia propriei lor specii, a explicat profesorul Julien Riel-Salvatore de la University of Colorado . „În multe privinţe, ei au fost pur şi simplu victimele propriului lor succes”, a adăugat savantul american. Profesorul Michael Barton de la Arizona State University, coordonatorul studiului, a precizat: „Am construit designul teoretic şi metodologic al mediului care a încorporat elemente de feedback cu ajutorul a trei sisteme evoluţioniste: biologic, cultural şi de mediu. Unul dintre rezultatele interesante ale acestui studiu, care a analizat modificările culturale şi cele induse de mediu în comportamentul locuitorilor, ne-a arătat faptul că omul de Neanderthal nu a putut să dispară pentru că ar fi fost mai puţin adaptat decât ceilalţi hominizi care trăiau în timpul ultimei glaciaţiuni, ci deoarece erau la fel de sofisticaţi comportamental ca oamenii moderni„.

Noul studiu, publicat în revista ştiinţifică Human Ecology, se potriveşte foarte bine cu rezultatele unor cercetări recente, în urma cărora oamenii de ştiinţă au descoperit faptul că, prin acele încrucişări, aproximativ 4% din genomul omului modern este moştenit de la cel al omului de Neanderthal.

17 comentarii

Ciu Huhu 18-11-2011 - 17:48

Pacat ca nu a fost evreu, omul de Neanderthal!

urbos 18-11-2011 - 18:55

N-avea cum, nu vezi ca era inteligent si evoluat?

Ciu Huhu 18-11-2011 - 19:00

:)))))

Cercul 18-11-2011 - 22:16

Totusi, exista evrei in Romania?

Lupu Ardelean 18-11-2011 - 22:24

@Cercul, evrei nu mai exista in Romania , dar mai exista multi neandartali…cativa sunt si pe forumul ZIUA…

Cercul 18-11-2011 - 22:32

E clar, ca sunt o rasa inventata. Sau poate cine stie se teleporteaza cand eu apar.
Daca tu esti evreu, explica-mi de ce un evreu s-a sinucis intr-un lagar german. Sunt evreii mai fragili fizic?

Lupu Ardelean 19-11-2011 - 09:28

@Cercul, nu stiu cati s-au sinucis, stiu ca multi au supravietuit.Si sinuciderea nu e o problema fizica, e mai mult mentala.Si pana nu treci prin ce au trecut ei, n-ai sa sti cum ai fi procedat tu.

Cercul 18-11-2011 - 22:49

Eu nu vad prezente fizice evreiesti cum zici tu.
Iar asta cu islamul care finanteaza romani sa fie antisemiti, nu prea merge, tarile islamice sunt patrii ale saraciei care de abia isi duc traiul pe nisipurile acelea pe care nu creste nimic.
Iar instalarea islamului e o gluma. In toata lumea tarile arabe sunt ocupate si colonizate.

BULA 19-11-2011 - 05:52

Sunt multe jeguri basarabenesti, aduse de rusi dupa ’44, care le fac jocurile evreilor si dau in interesele noastre fundamentale.

BULA 19-11-2011 - 05:49

Ba jegule, de ce nu vrei sa intelegi ca noi nu avem nimic cu evreii sau cu alte popoare, daca stau cuminti in tara lor si nu ne deranjeaza ? Trebuie sa va suportam agresivitatea si obraznicia ? Cautati-va prostii in alta parte.

urbos 19-11-2011 - 05:52

Ba bula, esti de coma.

Cercul 18-11-2011 - 18:17

Ideea asta i-ar place mult lui Basescu, care vrea sa aiba o tara de oameni ai muncii.
Propun ca toti locuitorii tarii sa lase ce faceau pana acum si sa lucreze cot la cot la arat, semanat si cules si pascut oi.

Cercul 18-11-2011 - 18:18

De fapt tocmai intelectualii nu au multi urmasi, iar prostii se inmultesc ca si ciupercile, vezi Idiocracy.

urbos 19-11-2011 - 05:47

Starpitura, ia da-mi tu niste bani ca sa tac, daca tot zici ca-s finantat de altii. Treci la negociere sobolane, cat dai? Pret de pornire 15000 de euro pe zi.

Lupu Ardelean 19-11-2011 - 09:33

@Sobru, de ce sa-ti platesc ca sa taci? Cea mai buna propaganda pt noi e sa vada oamenii normali cu cine te asociezi.

Ciu Huhu 19-11-2011 - 10:00

Oamenii normali sint prostii ignoranti care nu vad ce mari hotii faceti in lume, evreul B. Madoff e cel mai mare hot din Istoria lumii, a furat multe miliarde de dolari!

Andrei 19-11-2011 - 17:25

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult