Acasa Stiinta-ITStiinta Pannoniasaurus, monstrul apelor din Ungaria

Pannoniasaurus, monstrul apelor din Ungaria

scris de L.M.
36 afisari

Pannoniasaurus, monstrul apelor din Ungaria. Fosilele a zeci de „monştri acvatici”, care au trăit acum peste 80 de milioane de ani în ape dulci, au fost descoperite în ţara vecină.

Pannoniasaurus, monstrul apelor din Ungaria

Pannoniasaurus, monstrul apelor din Ungaria

Potrivit National Geographic, Pannoniasaurus aparţine mesosaurilor, un grup primitiv de reptile acvatice, cu corp alungit, bune înotătoare şi prădătoare. Este o descoperire fără precedent, specia găsită în Ungaria este, se pare, primul mesosaur care şi-ar fi trăit întreaga viaţă în ape dulci, spre deosebire de ceilalţi mesosauri, care trăiau în mări şi oceane.

Fosilele au fost descoperite de cercetători în halda unei mine de cărbuni. “Monştrii” aveau între 1 şi 4 metri lungime. „Faptul că am găsit atât de multe fosile într-un singur loc arată că acest mesosaur nu se aventura numai sporadic în râuri, ci trăia în ele”, a declarat Michael Caldwell de la Universitatea Alberta (Canada), co-autor al studiului, scrie gandul.info. Pannoniasaurus trăia alături de peşti, amfibieni, ţestoase, şopârle, crocodili şi dinozauri, ale căror rămăşiţe au fost şi ele găsite alături. Paleontologul Randall Nydam de la Universitatea din Arizona, neimplicat în studiu, spune că această descoperire este semnificativă deoarece nu credea că există mosasauri de apă dulce.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult