Acasa Stiinta-ITStiinta Parazitul Bob Marley – o nouă vieţuitoare cu nume celebru

Parazitul Bob Marley – o nouă vieţuitoare cu nume celebru

scris de Laurentiu Banches
10 afisari

La 30 de ani de la moartea lui Bob Marley, prima nouă specie care a fost descoperită în Caraibe în ultimele 2 decenii a primit numele celebrului cântăreţ.

Bob Marley si crustaceul parazit care ii poarta numele

Biologul marin Paul Sikkel a fost cel care a ales numele noului specimen, precizând pentru dailymail.co.uk că a numit crustaceul parazit care se hrăneşte cu sângele peştilor caraibieni, Bob Marley, datorită “respectului şi admiraţiei” pe care o are pentru muzica acestuia, dar şi pentru că acesta este unic în Caraibe precum a fost Marley. Sikkel descoperise parazitul pentru prima dată în urmă cu 10 ani în Insulele Virgine, însă abia de curând a putut demonstra că este vorba într-adevăr de un nou specimen.

Crustaceul-parazit Gnathia marleyi se ascunde deobicei în rifturile de coral, în spongieri sau alge, de unde încearcă sa atace prin surprinde peştii şi să îi infesteze, hrănindu-se cu sangele acestora. Interesant este faptul că odată ajuns la maturitate specimenul Gnathia marleyi nu se mai hrăneşte deloc, biologul Sikkel sperând că aceştia se reproduc totuşi înainte de a muri.

Cântăreţul Bob Marley s-a alăturat unui club select de celebrităţi, din care fac deja parte Barack Obama, Elvis Presley şi prinţul Charles, ai cărui membri au fost onoraţi prin acordarea numelor lor unor specii de animale. Preşedintele american dă numele unui lichen, Elvis Presley al unei viespi, în timp ce numele prinţului de Wales este purtat de o broască.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult