Acasa Stiinta-ITStiinta Pericol de dezastru: Italienii vor săpa într-un supervulcan

Pericol de dezastru: Italienii vor săpa într-un supervulcan

scris de Laurentiu Banches
521 Afisari

Italienii ar putea pune în pericol populaţia din Napoli prin forarea un puţ de 500 de metri adâncime în supervulcanul Campi Flegrei.

Italienii vor sa foreze in Campi Flegrei (foto:citynews.ro)

Proiectul „Campi Flegrei Depp Drilling Project” care prevede săparea unui tunel în supervulcanul Campi Flegrei, în vedere analizării calderei acestuia, a fost aprobat de autorităţile italiene, deşi mulţi oameni de ştiinţă au evaluat ideea ca fiind periculoasă, expunând oraşul Napoli la riscul unor cutremure sau explozii. Conform descoperă.ro. agenţia italiană ANSA a relatat că Luigi de Magistris, primarul oraşului Napoli, a aprobat forarea unui puţ cu o adâncime de 500 de metri în formaţiune geologică formată de-a lungul a mii de ani în urma prăbuşirii mai multor vulcani.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că, în cazul în care Campi Flegrei va erupe, repercursiunile ar atinge o scară planetară, ducând la moartea a milioane de persoane şi având un impact semnificativ asupra climatului, precizând totuşi că riscul unei erupţii masive este mic. Geochimistul Benedetto De Vivo de la Universitatea din Napoli, a declarat că săpăturile ar putea duce la o activitate seismică care, la rândul ei, ar putea genera o explozie dacă magma intră în contact cu fluidele aflate în stare de înaltă presiune ce se găsesc la 3 kilometri sub sol.

Coordonatorul proiectului, Giuseppe De Natale, a declarat că puţul-pilot va fi săpat „în câteva luni” şi va fi urmat de un alt puţ, ce va atinge o adâncime de 3,5 kilometri. De Natale afirmă că informaţiile ce vor fi obţinute cu ajutorul senzorilor situaţi la adâncime vor permite o mai bună înţelegere a fenomenelor ce au loc în vulcan, deschizând calea spre extragerea energiei geotermale din acesta.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult