Acasa Stiinta-ITStiinta Persoanele paralizate ar putea merge din nou

Persoanele paralizate ar putea merge din nou

scris de Laurentiu Banches
11 afisari

Un studiu al cercetătorilor elveţieni realizat pe şoareci de laborator cu probleme la măduva spinării, a arătat că urmând un tratament şi antrenament adecvat aceşti pot merge din nou.

Studiul realizat pe soareci ar putea fi aplicat si pe oameni in viitorul apropiat (foto:theweek.com)

Multe persoane rămân paralizate după ce suferă răni importante la nivelul măduvei spinării, astfel că studiul care a oferit rezultate pozitive pe şoareci ar putea fi refăcut pentru a veni în ajutorul oamenilor care nu se mai pot mişca. Cercetătorii elveţieni au oferit cobailor un amestec de medicamente şi şocuri electrice pentru a stimula celulele nervoase.

Aceştia au atârnat rozătoarele cu ajutorul unui ham într-o poziţie verticală şi au încercat să îi încurajeze să se mişte punând în faţa acestora brânză şi ciocolată. La câteva săptămâni de la începerea tratamentului, şoarecii au început să facă primii paşi, reuşind într-un final chiar sa alerge şi să se caţere pe trepte.

O parte din subiecţii acestor teste nu au fost încurajaţi să alerge după ciocolată sau brânză, ci doar le-au fost oferite tratamentul cu medicamente şi şocuri electrice, rezultatele acestora nefiind semnificative. Astfel, studiul publicat de sciencenews, ne indică şi faptul că un rol foarte important în recuperarea din paralizie îl are şi psihicul şi motivaţia.

Trebuie specificat că deşi şoarecii cărora li s-au oferit bunătăţi pentru a avea o motivaţie în recuperare au reuşit să meargă, să alerge şi chiar să treacă de obstacole cu ajutorul hamului cu care erau atârnaţi, atunci când au fost lăsaţi liberi, aceştia au avut în continuare probleme cu balansul. Astfel, ar fi posibil ca în cazul oamenilor să existe tratamente speciale în procesul de recuperare care să implice menţinerea balansului şi controlarea cu precizie a mişcărilor mâinilor şi degetelor.

1 comentariu

BULA 08-06-2012 - 12:40

Ba mai bine sa ne fereasca Dumnezu, sa n-avem nevoie de asa ceva.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult