Acasa Stiinta-ITStiinta Peştera formatǎ ȋn rocǎ vulcanicǎ “Căsoaia lui Ladaş” accesibilǎ publicului

Peştera formatǎ ȋn rocǎ vulcanicǎ “Căsoaia lui Ladaş” accesibilǎ publicului

scris de Laurentiu Banches
42 afisari

Un traseu turistic către peştera „Căsoaia lui Ladaş” de pe Valea Mureşului, formată în rocă vulcanică în perioada Pliocenului, în urmă cu peste 5 milioane de ani a fost inaugurat de reprezentanţii Salvamont Salvaspeo din Târgu Mureş.

Peştera formatǎ ȋn rocǎ vulcanicǎ "Căsoaia lui Ladaş" accesibilǎ publicului (foto:citynews.ro)

Potrivit unui comunicat de presă transmis de şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Salvaspeo din Târgu Mureş, Kovacs Robert, inaugurarea traseului turistic către peştera „Căsoaia lui Ladaş”, de pe Valea Mureşului, are loc miercuri, 3 septembrie, în prezenţa reprezentanţilor Salvaspeo, ai Consiliului Judeţean Mureş şi ai Asociaţiei „Natura 2000”. „Acest traseu turistic este deosebit, fiindcă turiştii pot accesa o peşteră de mulaj care este unică în România, fiind o peşteră în rocă vulcanică„, se precizează în comunicat.

În urmă cu doi ani, Kovacs Robert declara, într-o conferinţă de presă, că „peşterile de mulaj” din Defileul Topliţa-Deda, formate în perioada Pliocenului, adică în urmă cu peste 5 milioane de ani, sunt rare în lume şi se intenţionează amenajarea unora dintre acestea, pentru a fi deschise în scop turistic. „Sunt peşteri care s-au format în rocă vulcanică, lava s-a scurs pe pădurea respectivă, trunchiurile copacilor au fost prinse în lavă şi după un timp apa le-a scos din rocă„, spunea Kovacs.

Potrivit acestuia, turiştii ar putea vizita „peşterile de mulaj” în cadrul unor programe turistice de două-trei zile, care să includă şi plimbări pe munte şi rafting pe râul Mureş. „În Valea Mureşului se află mai multe peşteri de mulaj unice în România şi am vrea să deschidem două peşteri, lucru benefic pentru turismul de pe Valea Mureşului. Acestea sunt situate între Deda Bistra şi Stânceni şi sunt peşteri protejate de Federaţia Română de Speologie”, declara atunci Kovacs. Potrivit descoperǎ.ro, Kovacs mai spunea la acea vreme că astfel de peşteri mai există în Japonia, în Insulele Hawaii, deţinute de Statele Unite, iar până în 2010, când au fost descoperite şi în Slovacia şi Ungaria, s-a crezut că România este unica ţară din Europa unde există aşa ceva.

4 comentarii

Ereticul 04-09-2013 - 11:46

O pestera vulcanica (Manjanggul) exista si in insula Jeju, Coreea de sud. Daca nu ma insel, este considerata ca fiind cea ma lunga din lume.

Antibasistul 04-09-2013 - 14:49

Mama femeiustilor alea doua celebre a fost omorita de un bolovan in fața unei pesteri, au asigurat idioții raspunzatori aceasta pestera, SA NU FIE OAMENII OMORIȚI DE BOLOVANI!?

ValVerde 04-09-2013 - 15:15

” rocă vulcanică în perioada Pliocenului, în urmă cu peste 5 milioane de ani”

===

briele, asta e inainte sau dupa Arca lui Noe ??
🙂

pathfinder 04-09-2013 - 15:35

Bre, da nu te lasi si pace.
Ce, tu chiar crezi in datarile astea ieronate?!? Aaaaa?!?
Sunt toate false si facute in asa fel sa incetoseze mintile curate ale credinciosilor.
Ce stii tu ValVerde…

Unde mai pui toata chestia aia cu Bing-Bang-ul si varsta universului.
Sau teoria aia cica standard.
Sau toate alealalte… toate!!!
Uf uf uf uf

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult