Acasa Stiinta-ITStiinta Pierre de Fermat şi ultima teoremă

Pierre de Fermat şi ultima teoremă

scris de D.S.S.
6 afisari

Google şi-a schimbat logoul pentru a aniversa împlinirea a 410 ani de la naşterea matematicianului Pierre de Fermat.  Am descoperit o demonstraţie cu adevărat minunată pentru această teoremă, însă acest doodle este prea mic să o cuprindă. Acest mesaj apare pe logo-ul pe care Google l-a creat pentru Pierre de Fermat.

Pierre de Fermat-Doodle Google

În urmă cu 410 ani se năştea matematicianul Pierre de Fermat, precursor al calculului diferenţial, geometriei analitice şi calculului probabilităţilor. Pierre de Fermat este recunoscut pentru descoperirea unei metode originale pentru găsirea celei mai mari şi celei mai mici ordonate pentru linii curbe, care este analog cu calculul diferenţial, precum şi pentru cercetările sale în teoria numerelor. El a adus contribuţii notabile la geometria analitică, probabilităţi şi optică . Este cel mai bine cunoscut pentru Ultima teoremă a lui Fermat, pe care a descris-o într-o notă pe marginea unei copii a cărţii lui Diophantus Arithmetica

 
 

Pierre de Fermat

Pierre de Fermat s-a născut pe 17 august 1601,  în Beaumont-de-Lomagne, în sud estul Franţei. Conacul în care s-a născut este acum muzeu. Tatăl lui Fermat a fost un negustor bogat de piei şi totodată al doilea consul al Beaumont-de-Lomagne. Pierre a avut un frate şi două surori. Există puţine dovezi privind educaţia sa şcolară,  dar se ştie că a început să înveţe la o mănăstire franciscană.

A urmat cursurile Universităţii din Toulouse înainte de a se muta in Bordeaux, în a doua jumătate a anului 1620. In Bordeaux a început cercetarea matematică. Tot acolo a fost în contact cu Beaugrand şi în acest timp el a obtinut rezultate importante referitoare la maxime şi minime pe care le-a aratat lui Étienne d’Espagnet, iar acesta a împărtăşit în mod clar ideile matematice ale lui Fermat. A fost influenţat în cercetările sale de opera lui François Viete .

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult