Acasa Stiinta-ITStiinta Piraţii ne numără ouăle de dinozaur din Haţeg

Piraţii ne numără ouăle de dinozaur din Haţeg

scris de M.A.
17 afisari

După braconierii cinegetici, piscicoli şi arheologici, în România, a apărut o nouă specie de infractori, care se ocupă de comercializarea fosilelor de ouă de dinozaur.

Piraţii ne numără ouăle de dinozaur

Piraţii ne numără ouăle de dinozaur (foto: foxcrawl.com)

Există reţele conturate în acest sens, în special în zona Haţeg, a declarat joi, la Târgu Mureş, la conferinţa internaţională „Preocupări recente în cercetarea, conservarea şi valorificarea patrimoniului cultural”, prof.univ.dr. Vlad Codrea, de la Universitatea ”Babeş-Bolyai”, din Cluj Napoca.

„Se mai naşte un fenomen care nu ţine nici de muzeologie, nici de ştiinţa fundamentală. Este vorba de piraterie de data aceasta. Pirateria funcţionează în România şi reţelele sunt conturate, din când în când din media mai apar unii care au fost găsiţi cu relicve. Ziariştii de la Formula AS au reuşit să meargă în Haţeg şi să ia legătura cu piraţii de fosile. Mai mult decât atât, au şi cumpărat câteva ouă pe care apoi le-au adus la Cluj pentru a se convinge că sunt autentice. Sunt autentice şi le-au şi donat universităţii noastre. Nu au costat foarte mult, la prima mână cred că 10 milioane de lei vechi au dat pe ele. Este un fenomen periculos care merge în paşi, pentru că preţul lor creşte pe măsură ce merge spre Vest. Au un preţ în Transilvania, alt preţ la Budapesta, alt preţ la Viena şi tot aşa până ajung foarte departe”, a declarat profesorul Vlad Codrea, citat de Agerpres.

Potrivit profesorului, zona în care acţionează căutătorii de fosile are un statut protejat, având denumirea de Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, care nu este protejată sau supravegheată şi astfel oricine poate să meargă acolo şi să colecteze. „Mai mult decât atât, şi eu am dat de urma acestor vânători de fosile, care nu sunt absolvenţi de geologie, nu sunt nici biologi, dar care sunt extrem de eficienţi. Să ştiţi că găsesc locuri de te şi miri de unde apar. Ceea ce arată o pricepere nativă, de bază. Fiind localnici se pot strecura. Nu poţi să transformi o zonă de dimensiunile acestea într-o zonă supravegheată poliţieneşte eficient”, a subliniat Vlad Codrea.

Potrivit profesorului, piraţii de fosile afectează patrimoniul naţional întrucât „aceste fosile sunt practic irecuperabile, iar o astfel de piesă odată plecată, e dusă de pe teritoriul României şi alta nu se regenerează”.

1 comentariu

tomi 29-06-2012 - 01:26

CITEZ:
==Potrivit profesorului, piraţii de fosile afectează patrimoniul naţional întrucât “aceste fosile sunt practic irecuperabile, iar o astfel de piesă odată plecată, e dusă de pe teritoriul României şi alta nu se regenerează”.==
Ce prostii sustine profesorul,cum sa nu se regenereze,uite,specii rare ca urbos,digital-cucurigu,ciu huhu,sint relicve de pe vremea dinozaurilor si ouale lor vor lua locul celor furate din Ţara Haţegului.
respectele mele tomi

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult