Planeta cu patru sori | Ziua Veche
Acasa Stiinta-ITStiinta Planeta cu patru sori

Planeta cu patru sori

scris de L.M.
4 afisari

O echipă internaţională de astronomi a anunţat luni descoperirea unei planete al cărei cer este luminat de patru sori, primul sistem stelar de acest tip observat până în prezent.

Planeta cu 4 sori

Planeta cu 4 sori (foto: Haven Giguere/Yale University)

Planeta respectivă, botezată PH1, situată la circa 5.000 de ani lumină de Terra, orbitează în jurul a doi sori, în timp ce alte două stele se rotesc în jurul acestora din urmă. Doar şase planete sunt cunoscute până în prezent ca fiind în orbită în jurul a doi sori, fără nicio altă stea distanţă care să orbiteze în sistemul lor solar, conform acestor astronomi.

Acest sistem planetar circumbinar dublu a fost descoperit iniţial de doi astronomi amatori americani, Kian Jek şi Robert Gagliano, care au folosit site-ul Planethunters.org. Ulterior, astronomi profesionişti americani şi britanici au efectuat observaţii şi măsurători cu telescoapele Keck situate pe muntele Mauna Kea din Hawaii, transmite Moldpres.

„Planetele circumbinare reprezintă un exemplu extrem în formarea planetară”, a explicat Meg Schwamb, o cercetătoare la Universitatea Yale /Connecticut, nord-est/, principala autoare a acestei cercetări prezentate cu ocazia conferinţei anuale a diviziei planetologice a American Astronomical Society reunită la Reno în Nevada /vestul SUA/.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult