Acasa Stiinta-ITStiinta Plantele s-au adaptat foarte bine radiatiilor de la Cernobil

Plantele s-au adaptat foarte bine radiatiilor de la Cernobil

scris de Ziua Veche
1 afisari

Oamenii de stiinta incearca sa descopere mecanismele care le permit plantelor sa supravietuiasca in zone radioactive precum Cernobil. Cercetatorii au analizat soia si inul care cresc in zona unde a explodat in 1986 reactorul nuclear de la Cernobil.


Echipa spune ca plantele ar putea avea o abilitate naturala de a rezista la radiatii. Studiul a fost publicat in revista Environmental Science and Technology, informeaza Realitatea.net.

Unul dintre cercetatori spune ca aceste mecanisme ar putea exista de milioane de ani, cand formele timpurii de viata erau expuse unor niveluri mai mari de radiatii naturale.

Daca se intampla un dezastru, plantele nu se pot muta in conditii mai bune. Ele ori se adapteaza, ori mor.

Pe 26 aprilie 1986, unul dintre reactoarele centralei nucleare de la Cernobil a explodat, iar accidentul a fost cel mai grav din istorie. Zeci de oameni au murit, mii s-au imbolnavit din cauza radiatiilor. Zona a fost evacuata, iar multi credeau ca va ramane fara pic de viata timp de generatii intregi.

Dupa aproape un sfert de secol, Pripyat, orasul afectat, ramane o localitate fantoma. Pe strazile goale, plantele si-au revenit, insa.

Cercetatorii au fost acolo acum cativa ani si au plantat soia si in, care acum au crescut la fel de bine ca plantele salbatice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult