Acasa Stiinta-ITStiinta Pod de piatră pe Marte

Pod de piatră pe Marte

scris de Ziua Veche
272 Afisari

.Mars Reconnaissance Orbiter a descoperit pe Marte o „construcţie” neobişnuită care seamănă cu un pod, relatează cotidianul rusesc Moskovski Komsomoleţ, citat de Agerpres. Oamenii de ştiinţă americani presupun că podul a apărut pe locul în care pe vremuri şerpuia o sursă de apă.


Existenţa apei pe Planeta Roşie a fost probată de mai multă vreme. În plus, în luna iunie a acestui an, astronomii NASA au descoperit pe câmpia din nordul Marte urmele unei mări, cu diametrul de mai mult de 2000 km şi adâncimea de 8 kilometri. Astronomii de la Universitatea Colorado cred că pe Marte a existat chiar un ocean, ce se întindea pe circa 36% din suprafaţa planetei. Un alt grup de oameni de ştiinţă americani înclină să creadă că podul menţionat s-a format sub influenţa deplasării rocilor de pe Marte.

Savantul rus Aleksandr Rodin, de la Institutul de Cercetări Spaţiale de pe lângă Academia de Ştiinţe a Rusiei, a avansat o altă versiune. În opinia sa, acum circa 2,5 miliarde de ani, când au erupt vulcanii de pe Marte, lava s-a scurs într-un tunel subteran, care s-a răcit cu timpul, iar vânturile şi procesele tectonice i-au distrus structura. Podul descoperit pe Marte ar fi o rămăşiţă a acelui tunel de lavă. ‘De fapt, nu e nimic suprinzător în această descoperire. Pentru Marte, o astfel de construcţie este previzibilă şi normală’, adaugă el.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS