Posibil leac pentru orbire descoperit de britanici | Ziua Veche
Acasa Stiinta-ITStiinta Posibil leac pentru orbire descoperit de britanici

Posibil leac pentru orbire descoperit de britanici

scris de Laurentiu Banches
8 afisari

Cercetătorii de la Universitatea Southampton au descoperit că celulele din cornee, care pot fi extrase cu uşurinţă, ar putea lua locul celulelor retinale degradate, fiind astfel posibilă prevenirea şi chiar tratarea orbirii.

Posibil leac pentru orbire descoperit de britanici (foto:inquisitr.com)

Studiul a fost realizat de o echipă condusă de profesorul Andrew Lotery. prin analizarea celulelelor stromale aflate în limbusul corneal, o regiune groasă situată în faţa ochiului. Potrivit descopera.ro, poziţionarea acestei regiuni este una excelentă pentru chirurgi, care pot extrage cu uşurinţă celulele respective, iar grosimea sa reduce probabilitatea ca vederea pacientului să fie afectată în timpul operaţiei de prelevare a celulelor.

Cercetătorii au descoperit că aceste celule stromale se comportă într-un mod similar celulelor stem, fiind posibilă transformarea lor în alte tipuri de celule. Britanicii au reuşit să cultive aceste celule în laborator şi să le facă să obţină câteva din proprietăţile ce caracterizează celulele retinale.

Astfel, în teorie, această descoperire înseamnă că, în viitor, celulele stromale vor putea fi extrase din limbusul corneal pentru a fi transformate în laborator în celule similare celulelor retinale. Apoi, acestea ar fi transplantate în retina pacientului, unde ar lua locul celulelor retinale care nu mai funcţionează. Pentru că sursa celulelor ar fi chiar pacientul tratat, acest lucru ar elimina riscul ca transplantul să fie respins de corp. Cu toate acestea, Andrew Lotery a afirmat că va fi nevoie de mai multe cercetări înainte ca această inovaţie să fie folosită pe pacienţi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult