Acasa Stiinta-ITStiinta Premiile Inventatorul European 2015

Premiile Inventatorul European 2015

scris de C.F.V.
1 afisari

Laureații celor cinci categorii ale Premiilor Inventatorul European 2015 au fost anunțați joi, la Paris, într-o ceremonie la care au luat parte 400 de invitați din mediul politic, universitar și economic, anunță un comunicat de presă al Oficiului European de Brevete (OEB), care acordă aceste distincții pentru „invenții care au contribuit la progresul tehnologic și social, precum și la creșterea economică a celor 38 de țări membre” ale acestui organism.

Premiile Inventatorul European 2015

Premiile Inventatorul European 2015

Pentru cea de-a 10-a ediție a acestor prestigioase premii, supranumite „Nobelul pentru inventatori„, au fost propuse peste 300 de persoane și echipe: Juriul internațional a nominalizat 15, dintre care, în final, au fost aleși cei cinci laureați.

Elvețianul Andreas Manz este câștigătorul categoriei „Opera unei vieți”, el fiind recompensat pentru invenția sa din domeniul nanotehnologiei, folosită „în laboratoarele din întreaga lume pentru studii genetice și de analiză celulară sau pentru măsurarea concentrației de glucoză la diabetici”. „Tehnologia este disponibilă în prezent pe un dispozitiv USB pentru un test rapid legat de bolile ereditare”, explică OEB.

Francezul Philippe Maugars și austriacul Franz Amtmann sunt laureați în 2015 la categoria „Industrie”, împreună cu echipa lor de la compania olandeză NXP Semiconductors, pentru contribuția lor la dezvoltarea unei metode de securizare a transferului de date între două unități mobile cunoscută sub numele de „Near Field Communication” (NFC).

Laura van ‘t Veer, din Olanda, a primit premiul pentru „Întreprinderi mici și mijlocii” după ce a dezvoltat un test generic pentru țesuturi, care permite obținerea unui diagnostic fiabil asupra riscului de recădere sau de vindecare fără chimioterapie în cazul persoanelor diagnosticate cu o formă precoce de cancer la sân. Această metodă a ajutat deja peste 40.000 de femei în tratarea acestei maladii. În prezent, pacientele supuse chimioterapiei sunt cu 20-50% mai puțin numeroase decât înainte grație acestei invenții, menționează OEB.

Ludwik Leibler, din Franța, este laureatul pentru „Cercetare” pentru „inventarea vitrimerului, un material revoluționar extrem de ușor de prelucrat, care combină soliditatea materialelor plastice termoformate cu maleabilitatea sticlei topite. Este un material reciclabil, care poate fi sudat ca un metal, care se pretează pentru obținerea unor structuri complexe greu de realizat cu alte materiale”.

Japonezii Sumio Iijima, Akira Koshio și Masako Yudasaka au primit premiul pentru „O țară ne-europeană”, pentru „dezvoltarea nanotuburilor, grație cărora, computerele sunt mai rapide, modulele solare mai eficiente și piesele din industria aeronautică mai solide”, după cum a explicat OED pe pagina sa de internet.

Premiul de popularitate a fost atribuit — în conformitate cu un vot public exprimat pe internet — specialistului în imunologie Ian Frazer, australian de origine scoțiană, și, post-mortem, oncologului chinez Jian Zhou, pentru dezvoltarea primului vaccin contra cancerului de col uterin, Gardasil, care a salvat deja multe vieți din întreaga lume.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS