Acasa Stiinta-ITStiinta Prima expoziţie universală, Google şi construcţiile simbol

Prima expoziţie universală, Google şi construcţiile simbol

scris de Matei Iliescu
12 afisari

Google nu a uitat să ne reamintească faptul că astăzi se împlinesc 160 de ani de la prima expoziţie universală mondială organizată acum 160 de ani. În secolul XIX, mai precis în anul în 1851, Anglia a organizat prima expoziţie universală. Atunci se ridica South Kensington Museum, devenit mai apoi Muzeul de Ştiinţe.

Prima expoziţie universală organizată acum 160 de ani, celebrată de Google

Ideea unor expoziţii universale mondiale apare odată cu înregistrarea unor progrese tehnice notabile care urmau să schimbe omenirea, în timpul revoluţiei industriale. În 1851 Londra organizează prima expoziţie universală, unde sunt prezentate de diverse naţiuni cele mai noi realizări industriale. La început, fiecare naţiune care avea de prezentat ceva deosebit îşi anunţa participarea şi, într- un pavilion central, avea rezervat un spaţiu. Din 1867 deja fiecare ţară are pavilionul propriu, ce aducea specificul ţării în primul rând prin arhitectură. Multe dintre construcţiile prezentate astfel au devenit simboluri ale oraşelor care au găzduit expoziţii universale: Turnul Eiffel la Paris, Atomium la Bruxelles, Space Needle la Seatle, Biosfera la Montreal.

Alături de Manneken Pis, Atomium este cel mai cunoscut obiectiv turistic al oraşului Bruxelles. Conceput de către arhitectul André Waterkeyn pentru Expoziţia Internaţională din Bruxelles din 1958, această structură din oţel şi aluminiu reprezintă o moleculă de fier, marită de 165 milioane ori.

Cele 9 sfere sunt  legate între ele prin scări, fiecare conţinând camere pentru expoziţii. De pe sfera situată la cea mai mare înălţime se poate admira o privelişte cu totul deosebită.

Atomium este cel mai cunoscut obiectiv turistic al oraşului Bruxelles

Atomium este cel mai cunoscut obiectiv turistic al oraşului Bruxelles

Atomium a fost proiectat de Andre Waterkeyn. Sfera centrală a fost botezată după numele acestuia. Arhitecţii au fost Andre şi Jean Polak. Iniţial s-a intenţionat ca această structură să rămână în picioare doar pe perioada expoziţiei – de pe 17 aprilie până pe 19 octombrie 1958. Succesul şi popularitatea de care s-a bucurat a avut ca rezultat permanentizarea acestei structuri care astăzi a devenit un obiectiv turistic important al oraşului Bruxelles.

Această atracţie turistică din Bruxelles este cu atât mai impresionantă cu cât în jurul său nu există alte structuri înalte şi priveliştea este spectaculoasă. În tuburile care fac legatura între sfere există scări şi diverse exponate. Sfera din vârf ofera o privelişte panoramică extraordinară a oraşului. Trei dintre sferele superioare sunt închise publicului din motive de siguranţă deoarece nu au suport suficient pentru greutate suplimentară.

Sfera superioară şi cea centrală sunt accesibile numai cu liftul. Celelalte pot fi accesate pe scări abrupte. Persoanele în scaun cu rotile nu au acces aici. Sfera de la baza Atomiumului (numită Sfera Henri Storck) găzduieşte o expoziţie permanentă dedicată anilor 50. În sfera centrală există un bar, iar în sfera centrală copiii care vin în excursi organizate cu şcoala pot dormi peste noapte. Atomium a fost închis pentru aproape doi ani, între 2004 şi 2006 pentru renovări. În această perioadă foliile de aluminiu au fost înlocuite cu unele de oţel şi interioarele au fost refăcute.

Atomium în cifre:

Înălţime – 102 metri
Greutate – 2400 tone

Sferele:
Suprafaţa – 1082 metri pătraţi / 240 metri pătraţi pe nivel.
Diametru – 18 metri

Tuburile dintre sfere:
20 tuburi
Diametru – 3 metri
Lungime – între 18 şi 23 metri
Viteza liftului 5 m/s

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult