Acasa Stiinta-ITStiinta Prima recoltare mutliorgan şi multiţesut din România

Prima recoltare mutliorgan şi multiţesut din România

scris de Laurentiu Banches
6 afisari

Premiera medicală în prelevarea de organe pentru transplant a avut loc în noaptea de 15 spre 16 aprilie, la Centrul de Excelenţă de Transplant Oradea.

foto: medicaacademica.ro

De la pacientul donator, aflat în moarte celebrală, s-au recoltat ficatul, rinichii, corneea şi pielea. Potrivit unui comunicat al Agenţie Naţională de Transplant, remis de Agerpres, ficatul a fost transplatat cu succes, la Institutul Clinic Fundeni, rinichii de asemenea, dar la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, iar ţesuturile au fost transportate, pielea în Banca de la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, iar corneea la Spitalul Militar, la secţia de oftalmologie.

Premiera medicală a fost posibilă datorită unor procedee complexe folosite în 30% din cazuri în Belgia sau Anglia, perfecţionate în urma unor programe de instruire pe linie de transplant precum Proiectul Specializare pentru Performanţă, Eficacitate şi Răspuns în domeniul transplantului de organe. Potrivit Agerspres, în cazul în care asemenea procedee vor fi folosite la nivel naţional numărul de transplanturi de organe şi ţesuturi va creşte cu aproximativ 30%.

1 comentariu

H2SO4 18-04-2012 - 05:48

Prima recoltare „mutliorgan” (asta ce mai inseamna?) …. organ mutilat :~)

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult