Acasa Stiinta-ITStiinta Proiectul Bering. Ce vor SUA şi Rusia să facă în jurul strâmtorii

Proiectul Bering. Ce vor SUA şi Rusia să facă în jurul strâmtorii

scris de L.M.
37 afisari

Rusia a creat joi un nou parc naţional în regiunea Ciukotka, care va face parte dintr-o zonă protejată ruso-americană de ambele părţi ale strâmtorii Bering.

Proiectul Bering. Ce vor SUA şi Rusia să facă în jurul strâmtorii

Proiectul Bering. Ce vor SUA şi Rusia să facă în jurul strâmtorii (foto: networlddirectory.com)

Proiectul a fost conceput acum 20 de ani de Mihail Gorbaciov, relatează AFP. Premierul Dmitri Medvedev a semnat joi decretul de creare a parcului Beringuia, a anunţat secţiunea rusă a Fondului mondial pentru natură (WWF). Parcul va face parte din prima rezervaţie transfrontalieră ruso-americană, care va include şi parcul american Bering Land Bridge din Alaska.

Ideea de a crea o rezervaţie ruso-americană aparţine ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov, autor al destinderii cu Statele Unite, a declarat AFP Mihail Sticiov, expert în Arctica al WWF. În ceea ce priveşte partea americană, rezervaţia naţională Bering Land Bridge există din 1970. Decizia de a uni parcurile naţionale a fost luată în luna septembrie, la o întâlnire a şefilor diplomaţiilor rusă, Serghei Lavrov, şi americană, Hillary Clinton.

Unirea celor două parcuri va facilita conservarea ecosistemelor, va permite îmbunătăţirea supravegherii mediului şi a relaţiilor dintre comunităţile riverane, potrivit textului semnat în septembrie. Parcul din peninsula Ciukotka, populat de urşi polari, mufloni de zăpadă şi morse de Pacific, este inaccesibil pe pămînt, turiştii putînd merge acolo doar cu elicopterul sau vaporul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult