Acasa Stiinta-ITStiinta Proiectul Icarus – Cum ar putea ajuta pǎsǎrile la detctarea cutremurelor

Proiectul Icarus – Cum ar putea ajuta pǎsǎrile la detctarea cutremurelor

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Păsările de talie mică vor fi monitorizate din spaţiu, prin intermediul unei noi tehnologii care ar putea fi folosită pentru sistemele de avertizare în cazul erupţiilor vulcanice şi al cutremurelor.

Proiectul Icarus – Cum ar putea ajuta pǎsǎrile la detctarea cutremurelor (foto:theatlantic.com)

Astronauţii plănuiesc să instaleze pe Staţia Spaţială Internaţională un receptor dedicat animalelor sălbatice, care va monitoriza continuu traseul a mii de specii de talie mică. Noua tehnologie presupune folosirea transmiţătoarelor radio din ce în ce mai mici, ceea ce înseamnă că până şi insectele ar putea purta un asemenea dispozitiv.

Se ştie despre animale că simt activitatea tectonică înainte de evenimentele seismice majore, o abilitate care ar putea fi folosită pentru ca oamenii să fie avertizaţi în prealabil despre dezastrele naturale. Uschi Müller, coordonatorul proiectului Icarus, spune că păsările şi animalele care trăiesc în apropierea zonelor predispuse la dezastre ar putea fi echipate cu asemenea dispozitive. Müller este de părere că aceste dispozitive ar putea avertiza populaţia cu circa cinci ore înainte de producerea unui dezastru.

De asemenea, dispozitivul ar putea ajuta la prevenirea răspândirii bolilor de origine animală, precum gripa aviară şi virusul West Nile. Aproximativ 70% dintre epidemiile mondiale sunt rezultatul contactului dintre om şi animale, dar, fără un sistem de urmărire pe o distanţa mare, este dificil de prezis unde se vor răspândi.

Schema Icarus, un proiect iniţiat de agenţiile spaţiale germane şi ruse şi 12 grupuri ştiinţifice, va începe prin montarea unor transmiţători pe păsări mici, dar oamenii de ştiinţă speră că vor putea monitoriza şi insectele în câţiva ani. „Pentru început, oamenii de ştiinţă de la Icarus vor folosi transmiţătoare de 5 grame, dar, în viitor, vom folosi unele mai mici, cu o greutate sub 1 gram, ceea ce ne va permite să monitorizăm insecte”, a declarat Uschi Müller, pentru publicaţia The Observer.

Receptorul Icarus va înconjura Staţia Spaţială, la 322 de kilometri deasupra Pământului – o orbită relativ joasă -, permiţând monitorizarea chiar şi a liliecilor şi a gândacilor. Oamenii de ştiinţă nu au aflat deocamdată motivul pentru care animalele sunt capabile să simtă schimbările tectonice înaintea oamenilor şi chiar, în unele cazuri, înaintea echipamentelor de monitorizare seismică. Colonii de păsări, insecte, broaşte şi şerpi şi-au abandonat habitatele cu ore înaintea producerii unui cutremur, se arată în unele rapoarte.

O teorie susţine că animalele care trăiesc în sau în apropierea apelor subterane sunt mai sensibile la orice schimbare în compoziţia chimică a acestora, deci ar putea simţi modificările subtile cauzate de schimbările din subteran, cu mult înaintea mişcărilor tectonice. O altă explicaţie este că animalele sunt mult mai sensibile la vibraţii, potrivit descoperǎ.ro. Poiectul Icarus va fi, de asemenea, foarte valoros pentru conservarea speciilor.

2 comentarii

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 22-01-2014 - 15:48

Ai vazut , mamy -ferro de California , ca Avis -Rrara devine folositoare!
Tu care , nu esti capabil/a sa distingi nici makar …pasrika bhouleanului
De Vanata -Balltzata dy la Ferentari ((Localizata mai egzact , Zabrautzi)

pathfinder 22-01-2014 - 16:00

Dovada?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult